Ötletelő nyugdíjasok

2022.05.03. 07:00

Újjáalakult Szápáron az idősek klubja, számos tervük van

Régebben már működött nyugdíjasklub Szápáron, nemrégiben pedig újjáélesztették az idősek helyi közösségét.

Rimányi Zita

A szápári nyugdíjasok a szabadban főztek ételt a májusfaállítás napján. Képünkön Trojákné Szita Katalin polgármester, Szmulai Miklósné, Hegedüs Vendel, Hegedüs Vendelné, Fojtyik Istvánné és Fojtyik István látható

Forrás: Rimányi Zita/Napló

Eddig is részt vettek a helyi események megszervezésében, kérés nélkül segítették azokat felajánlásaikkal, sütemények, szendvicsek készítésével, tájjellegű ételek, italok bemutatásával, például a szüreti felvonuláskor, ám klubjuk révén méginkább megtehetik ezt. Trojákné Szita Katalin polgármester elmondta: szeretnének még jobban figyelni a település nyugdíjasaira, foglalkozni velük, bevonni őket a programok megvalósításába, már a májusfaállítás, a gyereknap során. Hiszen sokat jelent a falubelieknek az a múlt, amiről ők többet tudnak, a jelenben ismereteik révén alakíthatják a községben élők közös jövőjét. 

Valler Péter, a nyugdíjasklub legidősebb tagja
Forrás: Rimányi Zita/Napló

A klubba szerveződő idősek ilyen formában akár pályázati támogatásokat igényelhetnek. Alakuló összejövetelükön tucatnyian megjelentek, ami kellemes meglepetést jelentett a faluvezetőnek. Ők aztán elvitték a hírt kortársaiknak. Azt már rájuk bízzák, milyen gyakran szeretnének az elkövetkezőkben foglalkozásokat tartani. Az önkormányzat támogatja céljaikat. Egyelőre a kultúrházban találkozhatnak, ám, ha megvalósítja a falu az álmát és a régi konditermet felújíthatja, ott a fiatalok mellett a korosabbak ugyancsak helyet kapnak beszélgetéseikhez. A programokat illetően már számos ötletük van. Azokat az alakuló ülésen felsorolták. Például tavasszal közösen szeretnének főzni a szabadban, végigjárják a szőlőket, egymás telkeit, kertjeit, megünneplik a születésnapokat. Kirándulásokat, hagyományőrző alkalmakat terveznek. A közeli falvak nyugdíjasklubjaival felveszik a kapcsolatot, akár ellátogatnak hozzájuk, többek közt a tapasztalatszerzés miatt. Még a fővárosba, a Parlamentbe is elmehetnek, a falu kisbuszával – jegyezte meg a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában