1100 ember

2022.06.20. 07:00

A holokauszt áldozataira emlékeztek

A 78 éve a városból elhurcolt zsidókra emlékeztek vasárnap a megyeszékhelyen.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton / Napló

 

 

A veszprémi gettóban a veszprémi és enyingi járások zsidónak minősülő állampolgárait, mintegy 1100 embert zsúfoltak össze. 1944. június 19-én a gettó lakóit a sárvári gyűjtőtáborba szállították, ahonnan Auschwitz-Birkenauba deportálták honfitársainkat. A veszprémi gettó foglyainak többségét meggyilkolták a haláltáborban.

Kovács Áron önkormányzati képviselő (Fidesz–KDNP) beszédében hangsúlyozta, a holokauszt a zsidóság, a magyarság és az egész emberiség felfoghatatlan tragédiája. Az emlékezés fontosságát kiemelve hozzátette, az áldozatokat bűn nélkül bűnösnek bélyegezték, irgalom nélkül halálra ítéltek és kivégezték. 

Kovács Áron területi képviselő
Forrás: Pesthy Márton / Napló

– Olyan 21. századot kell építenünk, ahol nincs helye hátrányos megkülönböztetésnek, és származástól, vallási meggyőződéstől békében élhetünk együtt – fogalmazott Kovács Áron, megjegyezve, hogy a világban időről időre máig kitörnek faji vagy vallási alapon háborúk, vagy követnek el terrort. Felidézte, a holokauszt eredője a tudatlanságon és félelmen alapuló antiszemitizmus volt. Leszögezte, a rasszizmussal és antiszemitizmussal szemben zéró toleranciára van szükség. Az önkormányzati képviselő megjegyezte, Veszprémben az egykor a városban élt izraelita közösség emlékét a volt zsidó iskola kapujából készült emlékművel és a belvárosi botlókövekkel őrzik, valamint készülnek az egykori Szél utcai zsidó temető rendbe tételére is. A megemlékezésen Sz. Csordás Éva szavalta el Radnóti Miklós Nem tudhatom című versét.

A beszéd elhangzása után a résztvevők az emlékezés virágait és köveit helyezték el az emlékműnél. A megemlékezés folytatásaként a Mártírok útján található zsidó temetőben tartottak gyászistentiszteletet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában