Folytatják az ösztöndíjrendszert

2022.08.02. 14:00

A Mészáros Alapítvány tart konferenciát Balatonalmádiban

Az orosz-ukrán háború biztonságpolitikai, gazdasági és társadalmi következményeire fókuszál a Mészáros Alapítvány VI. Konferenciája. Az augusztus 2-i és 3-i szimpózium helyszíne Balatonalmádi, ahol mintegy 200, az alapítvány ösztöndíjában részesülő, felsőoktatási jogviszonnyal rendelkező diák vesz részt.

Balla Emőke

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A Mészáros Alapítványt 2016-ban hozta létre Mészáros Lőrinc azzal a céllal, hogy a Felcsúton, Alcsútdobozon, Vértesacsán, Kajászón, Tabajdon és Vál községben élő, ott állandó lakcímmel rendelkező, a felsőoktatásban tanulmányokat folytató diákokat ösztöndíjban részesítse. Az alapítvány működésének indulása óta eltelt hat év alatt több mint ezer diák kapott ösztöndíjat csaknem 600 millió forint értékben. A pályázat útján elnyerhető támogatás egyik feltétele, hogy az ösztöndíjban részesülő diákok évente egy alkalommal részt vesznek a Mészáros Alapítvány által szervezett komplex programon. A kétnapos konferencia tematikáját idén az orosz-ukrán konfliktus határozza meg, ennek biztonságpolitikai, gazdasági, társadalmi és kulturális következményeiről szólnak az előadások, a diákok hallhatnak az egymást követő válságok hazai turisztikai és gasztronómiai hatásairól is.
A keddi megnyitón Mészáros Lőrinc hangsúlyozta, az ösztöndíjrendszert a válság ellenére is folytatja az alapítvány. A mostani háborús helyzetet a vállalatcsoport is megérzi, de ez nem érinti az ösztöndíjrendszert, a karitatív tevékenységet. A társadalom számára nehéz évek jönnek, a gazdasági válság, energiaválság nagy problémát okozott az országnak. A magyar kormány, gazdasági szereplők feladata, hogy ezeket a problémákat kezeljék. A Mészáros Csoportban 40 ezer emberért felelősek. Az alapító kiemelte, legfontosabb, hogy a diákok tudjanak fejlődni, képezni magukat és képzés után elhelyezkedhessenek akár a Mészáros Csoport vállalatainál. A nyár azonban a kikapcsolódás, feltöltődés ideje.
Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, jó magyar egyetemistának lenni, versenyképes, kiváló intézményekben tanulhatnak a diákok, az elmúlt két évben kialakított alapítványi modell is ezt segíti. A kormány a minőséget és a teljesítményt helyezte középpontba, 2030-ra az a cél, hogy legyen egy magyar egyetem a világ száz legjobbja között és legyen három az Európai Unió legjobb száza között.
Sisa András, a Mészáros Alapítvány kuratóriumának tagja biztatta a fiatalokat, hogy ne féljenek a jövőtől, mindig van választás, ők maguk választhatják meg az általuk járni kívánt utat. Tóth Krisztina kommunikációs igazgató a konferencia programjait ismertette és a Mészáros Csoport karitatív tevékenységéről beszélt.

A konferencián előadást tart Prőhle Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója, Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke és L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. Az előadásokat követően vitákat rendeznek az egyes témakörökben: az információs hadviselés formáiról rendezett kerekasztal beszélgetésen részt vesz Krasznay Csaba, a Kiberbiztonsági Kutatóintézet igazgatója és Rácz András Oroszország-szakérő, a Kurzus vagy identitásépítés a magyar kultúrában? című vitafórumon Káel Csaba mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos és Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház főigazgatója.
Az ösztöndíjasok minden évben beszámolnak tanulmányaikról, év végén egy dolgozatot is be kell adniuk, a 2021-2022-as tanévben mintegy 164 tanulmány született. A konferencia szerdai napján kilenc diák is felszólal, akik többek között a digitalizáció hatékonyságot javító alkalmazásáról, vidékfejlesztési lehetőségekről, energiahatékonyságról adnak elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában