Fókuszban a takarékosság

2022.10.26. 17:30

Koncentrált üzemmódra áll át Zirc

Időben és térben is csökkenti a fűtést intézményeiben a zirci önkormányzat, azaz ott és akkor biztosít meleget, ahol és amikor ez feltétlenül szükséges. Más módon is takarékoskodik az energiahelyzet miatt, ugyanis ezzel kapcsolatos költségei a sokszorosára emelkedtek.

Rimányi Zita

A városházán kevesebb helyiséget fűtenek, egy-egy irodába több kolléga kerül, a nagytermet közösségek használhatják, amelyek olyan épületekben tartották eddig összejöveteleiket, amelyeket most bezárnak

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Koncentrált üzemmódra áll át a város – szögezte le a zirci polgármester, és megkeresésünk nyomán részletezte intézkedéseiket, amelyekről a képviselő-testületi döntés előtt intézményeikkel egyeztettek. November 1-től április 30-ig vezetnek be jelentős változásokat, a feladatellátás, a működőképesség megőrzése mellett. A munkatársak és a szolgáltatásokat igénybe vevők szempontjait egyaránt igyekeztek figyelembe venni. Ugyanakkor korábbi energiaköltségeik a sokszorosára emelkedtek. Az áram díja az önkormányzatnak átlagosan a lakossági ár húszszorosa, a gáz- és hődíjé a 35-szöröse, persze fogyasztási helyenként nagyok az eltérések – jegyezte meg Ottó Péter, és hozzátette: van, ahol azért kedvezőbb a helyzet, mert energiabeszerzési szerződésük csak később jár le. 

Ottó Péter polgármester
Fotós: Rimányi Zita/Napló

Az idei évre tervezett 40-45 millió forintos közüzemi költségeknek így is mintegy 25 százalékos kiegészítése szükséges a költségvetésben. A következő években ez akár félmilliárdos tétel lehet, ha nem csökkennek az árak, ezért a mostani őszi-téli spórolás mellett több hosszú távú módosításon gondolkodnak.
Lássuk a konkrétumokat! 

Maximum 18-20 Celsius-fok lehet az önkormányzati intézményekben, a kisgyermekeket fogadókban 20-22 Celsius-fok. Például az előtereket nem fűtik, lesz olyan helyiség, amit csak a meghirdetett rendezvény idejére melegítenek fel, egy-egy irodába többen összeköltöznek. 

A művelődési ház dolgozói a könyvtárba kerülnek, ahol csak hetente egy napon tartanak kölcsönzést, a szociális terület szakemberei szintén társintézményben kapnak helyet. Közösségek a városházán szervezhetnek összejöveteleket, ahol ezúttal a klímarendszerrel fűtenek, a gázt csak akkor kapcsolják be, ha indokolt. A földszinten lévő járási hivatal, kormányablak közigazgatási szünetéhez csatlakozva, a polgármesteri hivatal alkalmazottai december 22-től január 6-ig szabadságra mennek.

A könyvtárba költöznek a művelődési ház munkatársai, itt már kiplakátolták, hogy novembertől csak hetente egyszer lesz kölcsönzés
Fotós: Rimányi Zita/Napló

A Reguly múzeum illetően még vizsgálják a spórolási lehetőségeket, később születik döntés az esetleges részleges bezárásról.  A Fáy utcában lévő tanuszodát év végéig működtetik, mivel egy korábbi szerződés szerint az energiaköltség itt egyelőre nem emelkedik, s a használat révén bevételt hoz az intézmény, viszont a nagyközönség számára bezárják. 

Az óvodában és a bölcsődében a bevitt gyerekek számától függően kevesebb csoportszobát fűtenek majd.

A városüzemeltetési társaság műhelyét áttelepíti, napelemes rendszert és más energetikai fejlesztést tervez. Karácsonyi fények csak a Rákóczi téri szigetet díszítik idén, az utakkal körülvett zöldterületet, így a fel- és leszerelés munkadíján is spórolnak. A közvilágítás egyes lámpáit lekapcsolhatják, a rendszer korszerűsítését előrehozzák. Több intézménynél vizsgálják alternatív fűtési mód bevezetését, a távhőről leválást, a gázüzemű berendezések leváltását, napelemes rendszer telepítését. 

A Reguly múzeumot illetően még vizsgálják a spórolási lehetőségeket
Fotós: Rimányi Zita/Napló

– Korábbi energiahatékonysági fejlesztéseink most jól jönnek, azok nélkül még nagyobb gondban lennénk, de nem elégségesek. Fontos része mostani intézkedéseinknek a napi adatok figyelése, az intézmények heti adatjelentése. A megtakarási megoldások betartását, hatásait, újabbak lehetőségét havonta újra tárgyaljuk – zárta tájékoztatását a városvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában