2022.11.29. 11:30
Egy átmulatott éjszaka után csodát tesz egy jó gábli
Krúdy Gyula író (1878–1933) korát felidézve, kellemes muzsikával kísért irodalmi gáblit, illetve villásreggelit szervezett a Hamvas Béla Asztaltársaság a Borcsa étteremben november 28-án, vasárnap, ahol felszolgálták Mikszáth Kálmán, Ady Endre és Jókai Mór kedvenc ételeit is.
A fogásokhoz annak rendje-módja szerint barna sör és házi pálinka is dukált
Fotó: Nagy Lajos/Napló
– Egy átmulatott éjszaka után háborgó gyomorral egy igazi úr elindul, hogy betérjen egy nyitva lévő vendéglőbe, és elfogyasszon egy nyugtató gáblit, azaz villásreggelit, ami csodát tesz az emberrel, ahogy azt tette Krúdy Gyula is – mondta a rendezvény megnyitóján Cserép László, a szervező asztaltársaság titkára. Mint felidézte, a már hagyományosnak számító gáblit húsz évvel ezelőtt szervezték meg először a füredi Blaha Lujza étteremben, a gasztrokulturális eseménnyel azóta is felidézik az ismert irodalmi személyiség korát.
Ezúttal előételnek Krúdy egyik kedvencét, a velős csontot kínálták a vendégeknek pirítóssal, lila hagymával. Aztán egy bárányhússal, zöldségekkel teli, korabeli palócleves került az asztalokra, amit Mikszáth fogyasztott szívesen, majd lencsefőzeléket szolgáltak fel szaftos borjúpörkölttel, mely Ady egyik kedvenc étele volt. Desszertnek pedig Jókai Mór kedvencét, a tordai galuskát fogyaszthattak el a vendégek.
Az egyes fogások után Szarvas József Kossuth-díjas színművész irodalmi részletekkel idézte fel a múltat, a korabeli evészeteket, illetve az ételek elkészítési módját is. Az ínycsiklandó fogásokhoz annak rendje-módja szerint barna sör és házi pálinka is dukált.
Irodalmi villásreggeli Balatonfüreden
Fotók: Nagy Lajos/NaplóA kitűnő hangulatról Pingiczer Szilárd zeneszerző, jazz-zongorista gondoskodott. A múltat idéző, hagyományos összetételű, tradicionális magyar ételeket Bódi Roland mesterszakács vezetésével készítették el a balatonfüredi étteremben.