Ajándék

2022.12.03. 10:00

Kemeneshőgyészről Erdélybe került a falugondnoki busz

A székelyföldi Csíkcsicsóért Egyesületnek ajándékozta korábbi falubuszát a kemeneshőgyészi önkormányzat.

Napló

Kovács Tamás, Kemeneshőgyész község polgármestere és Ilyés Csaba, a Csíkcsicsóért Egyesület elnöke Fotó: önkormányzat

Kovács Tamás polgármestertől megtudtuk, hogy a községben már évek óta működik falugondnoki szolgálat, és időnként lehetőség van a kiszolgált járművek lecserélésére. Így volt ez év elején is, amikor Kovács Zoltán országgyűlési képviselő segítségével sikerült a Magyar falu program révén támogatást nyerni új falubusz beszerzésére. A pályázat elbírálásánál előnyt élvezett az, aki korábbi járművét felajánlotta egy határon túli magyar szervezetnek. Kemeneshőgyész számára nem volt kérdéses, hogy a székelyföldi testvértelepülés, Csíkcsicsó község egyik civil szervezetét jelölik meg kedvezményezettként. A több mint háromezer lakosú községgel évek óta jó kapcsolatot ápolnak, ezek elsősorban közös történelmi megemlékezések, kulturális és hagyományőrző programok formájában valósultak meg.

– Ebben a pályázati kiírásban találkozott a szándék, a lehetőség, és az elvárás – fogalmazott Kovács Tamás polgármester. – Szerintem a nemzeti összetartozásról nemcsak beszélni kell, azt nem csak ünnepelni kell, hanem önzetlenül, a lehetőségeinkhez képest tettekkel is kifejezni, hogy valóban fontosak vagyunk egymás számára, és amikor tudunk, segítő kezet nyújtunk egymásnak – hangzott el az adventi koszorú közös gyertyagyújtását követő átadóünnepségen. 

A régi, de jó állapotú falubuszt Péter Lukács, Csíkcsicsó polgármestere és Ilyés Csaba, az egyesület elnöke meghatottan vette át. 
– Köszönjük Kemeneshőgyésznek az ajándékot, és a kormánynak, hogy lehetővé tette ezt a közös pályázatot – mondta Péter Lukács, aki bízik a két település közötti további jó együttműködésben, a kapcsolatok élénkítésében, a gazdasági és turisztikai fejlesztésben. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában