Idén nyáron adják át

2023.01.03. 11:30

Körvonalazódik a veszprémi kulturális negyed

A vadonatúj veszprémi kulturális negyedet a tervek szerint idén nyáron adják át.

Napló

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

A kulturális negyed Veszprém központjában, az Egyetem utca, Megyeház tér, Erzsébet sétány, Erzsébet liget által határolt területen helyezkedik el, területe jól elkülöníthetően három fő egységre bontható.
A Kálvária-domb és a Laczkó Dezső Múzeum közötti területrész gyalogos közlekedési és rendezvényterületként fog működni. A terület burkolt és növényfelületeinek találkozásánál szórt burkolattal rendelkező sávokat hoztak létre. Ezek a teljes fejlesztési koncepción átívelő elemként jelennek meg. A múzeum főbejáratának tengelyére illeszkedve helyezkedik el a dombtetőn lévő templomrom megközelítését szolgáló lépcsősor és rámpa. A felújított támfal mentén sétányokat alakítanak ki.
Az Erzsébet sétány és a Bakonyi Ház környezetének rendezésekor figyelembe vették a terület sávos irányultságait, térépítészetileg is kezelve ezen erőteljes tagolódást és a projektterületek közötti átmeneteket is.
A Megyeház tér délnyugati részén épül a tervezett rendezvénytérhez kapcsolódóan a pavilon jellegű épület, melyben egy kisebb kávézó létesül. A kisméretű épület egyszerű, de karakteres kialakításával megfelelő kontrasztot képez az egykori támfalakkal, illetve a Kálvária-domb zöld környezetével, és egyben felidézi az egykori beépítést is – olvasható a veszprém.hu-n.

A beavatkozással érintett területtel több, a város szempontjából fontos intézmény közvetlenül határos. 
Mint azt korábban is kommunikálták, „a fejlesztés egyik célja, hogy az intézmények és az akcióterület zöldfelületét összekapcsolja, a fejlesztés által élettel töltse meg ezt a fontos belvárosi részt". A teljes terület komplex, szabadtér- és parkhasználati célokat előtérbe helyező, a rekreációs és reprezentációs igényeket is kielégít majd. 
A tervezett június 30-ai átadásig még fél év van hátra, ám már a kerítésen kívülről is jól kivehetőek a várható izgalmas változások.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában