Épül a csillagda

2023.01.14. 07:00

Öt éve alakult a Bakonyi Csillagászati Egyesület

Az országban talán egyedüliként épít saját forrásból csillagdát a februárban fennállása ötödik évfordulóját ünneplő Bakonyi Csillagászati Egyesület. Az Asztrokertben – ahogy ők nevezik a tagok által  társadalmi munkában építés alatt álló létesítményt – a foglalkozásokat minden érdeklődő ingyenesen látogathatja. Azt, hogy mikor jön el ez az idő, nem tudják, hiszen ők a munka és család mellett szabadidejükben végzik a tevékenységet, de remélik, már csak hónapok vannak hátra.

Tisler Anna

Forrás: Bakonyi Csillagászati Egyesület

Mint Ivanics Ferenc elnök fogalmazott, az Asztrokert már az egyesület alapításakor is álma volt, de remélni sem merte, hogy ilyen hamar megvalósul. Ebben sokat segített, hogy az egyesület tudományos ismeretterjesztő tevékenységével hamar népszerűvé vált a térségben, és az előadásokért kapott összeget összegyűjtve hamar tudtak vásárolni egy telket. A beruházást saját maguk végzik, így csak az anyagért kell fizetniük. Az egyesület indulásában fontos szerepet játszott egy ajkai amatőr csillagász, Járó Sándor, aki évtizedeken keresztül példamutató módon segítette a csillagászati ismeretterjesztés ügyét a városban. Elmesélte, régi vágya, hogy Ajkán csillagvizsgáló épüljön, az 1980-as években sokat lobbizott érte, de végül nem valósult meg

A Balaton 30 646 méteres magasságból
Forrás: Bakonyi Csillagászati Egyesület

– Baráti társaság vagyunk, akiket a közös érdeklődés, a közös célok kovácsoltak össze. A természettudomány iránt érdeklődők, akik rendszeresen látogatják a programjainkat, szintén sokan vannak. Az egyesület vezetősége mellett sokkal hozzájárulnak még azok a diákok, nyugdíjasok és családok is a működésünkhöz, akik már velünk vannak az indulásunk óta. Nélkülük nem lennénk az az egyesület, ami ma vagyunk – mondta Ivanics Ferenc.

– Célunk, hogy a fiatalokkal is megkedveltessük ezt a tudományágat, ezért többször tábort szerveztünk számukra. Jelenleg Kauker Zoltán tagunk hatalmas Mars-járót tervez, amely szintén a korosztályt vonzza. A virtuális valóság szemüveg – amellyel az Űrbatyu-II küldetése során a világűr határáig repült – VR-kamera-felvételen élhetik át az űrutazás élményét, ami minden korosztály számára érdekes – sorolta Ivanics Ferenc.

Ők voltak Magyarországon az elsők, akik több, mint 30 ezer méteres magasságba 360 fokos kamerát juttattak, s elkészítették hazánk első VR-felvételeit a közeli világűrben. Az Űrbatyu programban eddig három magaslégköri ballont bocsátottak fel, amellyel hőmérsékleti adatokat és kiváló felvételeket nyertek ki a felbocsátott eszközökből. Az Űrbatyu program megvalósítója Veisz András alelnök, a nyomkövetési részért Kauker Zoltán felelt.

Forrás: Bakonyi Csillagászati Egyesület

A másik, országosan egyedülálló programjuk a vakok és gyengén látók számára készült Tapintható Univerzum, amelyet a Covid miatti zárás idején valósítottak meg. Az ötletet az adta, hogy Ivanics-Rieger Klaudia olvasta egy csillagászati csoportban, hogy egy apa tanácsot kért, hogyan ismertethetné meg a csillagászatot a látássérült fiával. Mindenki azt írta, ez lehetetlen, felejtse el. Az ajkaiak elkezdtek gondolkodni, majd megvalósították. Az égitesteket 3D nyomtatással készítették el, majd szöveget írtak mindegyikhez, amelyet okostelefon segítségével meghallgathatnak. A programmal az ország 12 vármegyéjében tartottak bemutatót, és ötször Budapesten, többek között a Vakok Intézetében. A Covid idején 40 részes előadás-sorozatot tartottak először online, majd miután lehetővé vált, székhelyükön, a csingeri közösségi házban. Ebben az időszakban terveztek, megvalósítottak, tovább építették a közösséget. Tevékenységüket 2019-ben Civil Díjjal ismerték el. 

Ivanics-Rieger Klaudia gyakorló pedagógusként sokat ad az egyesületnek. Adminisztratív munkája mellett kreatív, színes egyéniségével segített megalkotni a meteoritbemutatókat, ötletgazdája a Tapintható Univerzumnak. Veisz András alelnök műszaki tudásával, szakértelmével az Űrbatyu program irányítójaként sok izgalmas percet szerzett az egyesületnek és a programok, előadások résztvevőinek. Békési Zoltán nevéhez fűződik a  Youtube- csatorna legnépszerűbb videósorozata. Surányi Zoltán makettjeit és modelljeit  használják bemutatóikon, programjaikon. Kauker Zoltán  az egyik legaktívabb vezetőségi tag. Hihetetlen elektrotechnikai, műszaki tudásával oroszlánrészt vállalt az Űrbatyu program rádiózásában és a készülő Asztrokert munkálataiban. Vágó Gábor nélkül nem beszélhetnénk Űrbatyu programról, Tapintható Univerzumról vagy Asztrokertről. Nagy Richárd  szorgalmával, szervezőkészségével a csapat  egyik pilléreként képviseli a csillagászati ismeretterjesztést  Várpalotán.  Csánitz László informatikusként kezeli, szerkeszti a weboldalt, tudásával a Lego Mars-járó programban és a Tapintható Univerzumban is nélkülözhetetlen szerepe volt. Magyaródi Norbert remek előadóként mindenhol ott van az egyesületben. Preszter János és Molcsán András nélkül az Asztrokert soha nem valósulhatna meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában