"Őseink hite a jövő reménye"

2023.02.20. 16:00

Szinódusi találkozó a Padányi-iskolában

Az egyházmegyei szinódusi találkozó első alkalmát a Padányi Katolikus Iskolában tartották. A résztvevők arra figyeltek, hogyan tudnak tanúságot tenni Krisztusról és bekapcsolódni az egyház közös útjába.

Napló

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A nap zenés dicsőítéssel és imádsággal kezdődött, melyet Csernai Balázs, a Pasztorális Iroda referense vezetett. Rövid bevezetőjében visszautalt a Ferenc pápa által 2021-ben meghirdetett szinódus eddigi eseményeire, kiemelve, hogy az elmúlt héten zajlott a szinódusi folyamat európai szakasza Prágában, melyen a magyar küldöttség is jelen volt, ő pedig online kapcsolódott be az eseménybe.

Az első előadás előtt Udvardy György érsek köszöntötte a résztvevőket, bátorítva mindenkit, hogy közösen figyeljenek a Szentlélekre. 

Az egyházmegye választott jelmondatához – Őseink hite a jövő reménye - illeszkedve két előadást hallhattak női szentekről, valamint Bódi Mária Magdolnáról, akinek boldoggá avatási eljárása folyamatban van. Paulics Piroska hitoktató Árpád-házi Szent Margit és Árpád-házi Szent Piroska tanúságtevő életét mutatta be. Mindkét szent Veszprémben kezdte pályafutását, itt ismerte meg Jézus Krisztus szeretetét, amely meghatározta egész további életüket akár a kolostorban, akár a bizánci császári diplomáciában. Ezután az Assisi Szent Ferenc Segítő Nővérei Közössége szerzetesei, Erzsébet és Teréz nővér Bódi Mária Magdolna életére és tanúságtételére alapozva hívták meg a résztvevőket a Krisztussal való mélyebb barátságra. A tanítások után kiscsoportokban gondolkodhattak tovább arról, hol tapasztalták meg Isten nagyságát, hol és hogyan tudnak róla tanúságot tenni.

Délután Udvardy György katekézise rámutatott a plébániák szerepére. Az érsek a keresztény küldetés teljesítésére bátorította a jelenlévőket és szempontokat adott ahhoz, hogyan tudják küldetésüket teljesíteni hétköznapi keresztény életükben. A nap zenés dicsőítéssel és a lelkek mélyére ható szentségimádással zárult. A zalaegerszegi Rád Találtam Dicsőítő Csoport tagjai az egész találkozó ideje alatt jelen voltak.

A résztvevők megtapasztalhatták, hogy a Szentlélek vezeti az egyházat, az egyházmegyét, érdemes időt szánni az Istennel és egymással való együttlétre. A főegyházmegye második szinódusi találkozóját hasonló programmal Búcsúszentlászlón tartják február 25-én.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában