Verseny

2023.03.04. 11:00

Harmadik lett a Kaszó Kupán az ugodi hivatásos vadász

Három napon keresztül a Kaszó Zrt. és a Magyar Véreb Egylet 29. alkalommal rendezte meg a Kaszó Kupa országos vérebfővizsgát, illetve annak részeként a tenyészszemlét. A versenyen a Bakonyerdő Zrt. Farkasgyepűi Erdészetének kerületvezető vadásza, ifj. Horváth Róbert a harmadik helyet szerezte meg.

Haraszti Gábor

Fotó: Horváth Róbert

Hazánk legrangosabb, de nemzetközi mércével nézve is kiemelkedő versenyére csak olyan kutyát lehetett nevezni, amelyik rendelkezik elővizsgával, illetve legalább 80 dokumentált sikeres utánkereséssel. Az elnökség a körzetfelelősök javaslatát figyelembe véve ezen kritériumok alapján hívta meg a résztvevőket. Horváth Róbert 2014-ben már megnyerte ezt a versenyt, most ugyan harmadik lett, de, mint mondta, az, hogy nem a dobogó legfelső fokán végeztek, csak a sors fintora volt.

– Előzetesen magammal szemben az elvárás a dobogó volt; az, hogy ebből mit sikerül kihozni, nagyban a szerencsétől is függ, hiszen ezek véletlenszerű sebzések – mesélte Róbert. - Kutyámnak, Belsőcsányi Almának, azaz Zarának a verseny előtt 184 eredményes munkája volt, melyből 86 hajszával végződött, így bíztam benne, hogy jól fogunk szerepelni. A versenyen két munkánk volt, előbb Kaszópusztán egy gímszarvasborjút kellett megkeresnünk, ami 1200 méter körüli vezetékmunka volt, ez azt jelenti, hogy vezetéken volt a kutya és próbáltuk kibogozni, merre mehetett a sebzett vad. Sajnos a sakálok éjjel megelőztek bennünket, így a lábon lőtt gímszarvast már csak dermedten találtuk meg.

Másodszor állhatott dobogóra a Kaszó Kupán az ugodi hivatásos vadász Fotó: Horváth Róbert

Róbertnek társával ezután Nagybajomban egy csánklövött vaddisznót kellett megkeresnie, melyet 16 órával korábban ért a lövés, ami vélhetően a jobb hátsó lábát találta el.

– Nagyon izgalmas és a körülmények miatt nehéz volt ez az utánkeresés, 4,5 kilométeres vezetékmunkával értük utol a vaddisznót, ami szinte azonnal nekünk támadt. Azt hiszem, helyesen döntöttem a munka utolsó pillanataiban, amikor a kutyám és a magam testi épségét védve lőttem, így a hajsza elmaradt. A hajsza azt jelenti, hogy a kutyát elengedem, egyedül dolgozik és megállásra kényszeríti a már sebzett vadat. Nem vagyok elégedetlen, hiszen Zara mindkét alkalommal ügyesen kidolgozta a sebzett vad csapáját, így sikerült az állatot terítékre hozni – tette hozzá a hivatásos vadász, aki nem mellesleg hannoveri véreb szuka kutyájával megkapta a legjobb vezetékmunkáért járó különdíjat is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában