Van létjogosultsága

2023.04.25. 14:00

A szőlő és bor ünnepe kezdődött el a Szent György-hegyen

Borversennyel és ünnepi köszöntővel nyitották meg a 28. Szent György-hegyi napokat kedden délelőtt a hegymagasi Nyári Pincében.

Szijártó János

A Szent György-hegyi szőlő- és borünnepet megnyitó Latorcai Csaba államtitkár azt hangsúlyozta, hogy a kormány a továbbiakban is kiemelten kezeli a gazdák támogatását

Fotó: Szijártó János/Napló

A szőlő- és borünnepet megnyitó Latorcai Csaba államtitkár úgy fogalmazott, hogy amikor ebbe a térségbe utazik, a tanúhegyeket megpillantva mindig úgy érzi, hazaérkezett. – Számomra ez a vidék a világ közepe. Hiszem és vallom, hogy nincs még egy ilyen csodálatos térsége a világnak, az országnak, ahol egyszerre élvezhetjük a hegyeket, a vizet és a természet megannyi ajándékát. Ezen a héten a Szent György-hegyet ünnepeljük, azt a hegyet, amely megajándékoz minket a szőlővel, a szívet dalra fakasztó borral – emelte ki az államtitkár. Hozzátette, hogy a kormány számos módon segítette a gazdákat, például több mint 75 milliárd forint értékben nyújtott támogatást ültetvénymegújításhoz, az elmúlt két évben pedig mintegy 13 milliárddal segítették a gazdák munkájának hatékonyabbá tételét. Mint mondta, a támogatásra a jövőben is számíthatnak az érintettek, hiszen az EU a vidékfejlesztési és agrártámogatásokat minden korlátozás nélkül biztosította. Ez azt jelenti, hogy a korábbiakhoz képest háromszoros összeg, mintegy 4400 milliárd forint áll rendelkezésre az elkövetkező hétéves uniós időszakban.

A házigazdák, szervezők nevében Marton József, a Szent György-hegyi hegyközség elnöke köszöntötte a résztvevőket. Beszédében felidézte a Szent György-hegyi napok három évtizeddel ezelőtti elindulását, ami akkor a résztvevők létszámát tekintve szolid helyi programnak tűnhetett, ám a célok merészek voltak. Aztán az évek során bebizonyosodott, hogy van létjogosultsága a szőlő- és borünnepnek a Szent György-hegyen, és jól látták meg a lehetőséget azok, akik mindezt a kilencvenes évek elején kitalálták, megalapozták, elindították.

Az ünnepélyes köszöntők után borversennyel folytatódott a  Szent György-hegyi napok programja
Fotó: Szijártó János/Napló

A beszédek után borversennyel folytatódott a program a Nyári Pincében. Április 26-án, szerdán 13 órakor Marton József vezetésével zarándokút indul Raposkáról a Szent György-hegyi kápolnákhoz, csütörtökön ínyencrandevú lesz a Hotel Gabriellában, pénteken a Tamási Áron Művelődési Központban konferencia, szombaton pedig a borutak bejárása szerepel a tervezett programban. A mindig látványos felvonulás vasárnap 10 órakor indul a hegymagasi kultúrháztól, ahonnan a Szászi Pince érintésével vonulnak fel a résztvevők a Lengyel-kápolnához. Itt több más mellett szabadtéri szentmise, borszentelés várja a felvonulókat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában