Magyar népénekek neves zeneszerzők feldolgozásában a zirci bazilikában

2023.04.10. 18:00

Magasra emelt gyertya orgonadallamban

Az orgona hangja Isten dicséretét zengte az ingyenes ünnepi orgonakoncerten húsvétvasárnap a Zirci Ciszterci Apátságban. A bazilika padsoraiban ülők Kapitány Dénes orgonaművész játékát hallgatták, akinek egyidős zirci szolgálata a jelenlegi templomi hangszer korával, amely 1999-ben került ide. Változatos műsort állított össze, amely ugyanakkor végigkövette a nagyhét ceremóniáit, eseményeit, jelképeit.

Rimányi Zita

A bazilika padsoraiban ülők Kapitány Dénes orgonaművész játékát hallgatták

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Felcsendült Bach Máté-passiójának Jézust sirató zárókórusa, magyar népénekek dallamai neves szerzők feldolgozásában, művé komponálva hangzottak el. Barokk, romantikus és mai szerzők ünnepre szánt alkotásai is szerepeltek a hangverseny műsorában. Például Jean Langlais XX. századi jelentős francia orgonaművész Krisztus világossága című orgonafantáziája, amelyet inkább orgonameditációnak nevez a Zircen élő orgonista. Ez a darab a nagyszombati szertartás kezdetét foglalja zenei műbe, azt, amikor a tűzszentelés után háromszor énekli a templomba bevonuló pap ugyanazt, és egyre magasabbra emeli a megszentelt tűzzel meggyújtott gyertyát.

Az orgona hangja Isten dicséretét zengte az ingyenes ünnepi orgonakoncerten húsvétvasárnap a Zirci Ciszterci Apátságban
Fotós: Rimányi Zita/Napló

– Szakrális térben, egy templomban Isten végtelenségét képzeljük el, lenyűgöz minket, embereket ezeken a helyeken annak belátása, milyen aprók vagyunk nagyságához képest. Ezt húzza alá, adja vissza az orgona zengése, a leghalkabb pianótól a legerősebb fortéig tartó, széles dinamikai és érzelmi skála, amely megmutatható vele – mondta el Kapitány Dénes, aki két saját darabot szintén megszólaltatott az ünnepi koncerten. Mindegyik egy dallamra írt variációk sorából állt. Az egyik egy XVIII. századi német korál sajátosságait mutatta be, a másik egy magyar népéneket bontott ki az egykori spanyol orgonajátékra jellemző stílusban. Azt idézte meg, abba öltöztette a XVII. századi dallamot a szerző-előadó. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában