Helyi közélet

2023.04.12. 08:00

Megtartották az OTDK FiFöMa ünnepélyes megnyitóját a Pannon Egyetemen

A Fizika, Földtudományok és Matematika (FiFöMa) szekció megrendezését a Pannon Egyetem három kara (mérnöki kar, gazdaságtudományi kar és műszaki informatikai kar) vállalta. A rendezvényre 2023. április 11–13. között Veszprémben kerül sor.

Horváth Virág

Fotó: Nagy Lajos

A 36. OTDK (Országos Tudományos Diákköri Konferencia) FiFöMa ünnepélyes megnyitóján Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora, a 36. OTDK Fizika, Földtudományok és Matematika szekció ügyvezető elnöke köszöntőjében elmondta: általánosságban a felsőoktatásnak kiemelt célja, hogy a természettudományokat és a matematikát népszerűsítse. – Ez a tudományterület egyetemünk számára is rendkívül fontos, a reális fenntarthatóságot tűzte ki zászlajául, és a fizika, földtudományok és matematika szorosan kapcsolódik ehhez a területhez – tette hozzá.

Weiszburg Tamás, az OTDT (Országos Tudományos Diákköri Tanács) elnöke elmondta, a Pannon Egyetem jogelődje, a Veszprémi Egyetem fantasztikus szerepet játszik az OTDK történelmében. – 1951-ben két egyetem volt, amelyik támogatta a kitörést a szellemi uniformizmusból, amit az akkori felsőoktatás megkövetelt. Az egyik az ország legrégebbi egyeteme, az ELTE, a másik pedig, ezt kevesen tudják, de az akkor alapított Veszprémi Egyetem volt. 

Birkner Zoltán, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke beszédében kiemelte, a tudományos felkészültség mellett a bátorság az a jellemvonás, ami sikerre viheti az embert az életben. – Azok, akik a legmesszebbre jutottak az életben, általában bírnak a tudományos megalapozottság és tudás mélységével, és bírnak a vállalkozók bátorságával. Hogyha ezt tudják önmagukban ötvözni az itt ülő hallgatók, akkor a jövő „Elon Musk”-jaival állunk szemben. 

Az esemény végén Máthé Marcell Tibor, az ELTE PhD-hallgatója vehette át a Roska Tamás Tudományos Díjat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában