Hát én immár mit válasszak?

2023.04.16. 16:00

Szakképzési pályaválasztási és családi napot tartottak

Április 15-én rendezték meg a III. Szakmaszombat – szakképzési pályaválasztási és családi napot a Veszprémi Szakképzési Centrum (Veszprémi SzC) Jendrassik-Venesz Technikumban.

Benkő Péter

Bemutatók, játékok, versenyek dobták fel a hangulatot

Fotó: Benkő Péter/Napló

A Veszprémi SzC hagyományteremtő céllal indította 2022 tavaszán a programsorozatot azzal a céllal, hogy a veszprémiek és térségbeliek körében népszerűsítse és bemutassa a szakképzést. A korábban jól bevált intézményi pályaválasztási nyílt napokat kiegészítve a Veszprémi SzC tejes palettáját megismertették a résztvevőkkel. Az érdeklődő, pályaválasztás előtt álló fiatalok saját maguk próbálhattak ki szakmákat, használhattak szerszámokat és tájékoztatást kaptak a képzési struktúra, a továbbtanulás lehetőségeiről – mindezt játékos formában. Lényeges kiemelni, hogy nem csak a Veszprémi SzC iskolái, hanem a képzésekhez kapcsolódóan cégek is megjelentek, hogy bemutassák tevékenységüket. Ez azért fontos, mert a szakképzésbe bekerülő diák ez által kap teljes képet jövője szempontjából. Kiemelt figyelmet fordítottak a családokra, amit a programok és a hétvégi rendezés igazolt.

A III. Szakmaszombat megnyitóján részt vett Ovádi Péter országgyűlési képviselő, aki elmondta, szülőként is tisztában van a pályaválasztás mint komoly döntés fontosságával. – Úgy Veszprém – például a Modern Városok Program révén –, mint a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara szeretne élen járni, minél jobban együttműködni azért, hogy az itt élő fiatalok találják meg a számításukat – hangsúlyozta.

A Veszprémi SzC főigazgatója, Kavalecz Gábor megnyitójában kiemelte, a szakképzésben van a jövő, ebben nincs ma zsákutca. A képző intézmények oktatói bármilyen kérdést meg tudnak válaszolni, ami a szakképzést ma érinti.

Lapunk a főigazgatótól arra volt elsősorban kíváncsi, hogy látják, mennyire elégíti ki ma a szakképzés a munkaerőpiaci igényeket. Kavalecz Gábor válaszában elmondta, ezt összehangolni a legfontosabb feladatuk, miközben mintegy hétezer ember képzéséért felelnek. Naprakész információkkal rendelkeznek a szakképzést minden területéről, a duális képzés során pedig igyekeznek összecsiszolni az igényeket a lehetőségekkel. Arra is kíváncsiak voltunk, milyen fő változásokat tapasztalnak a szakképzés iránt érdeklődőknél, s megtudtuk, az informatikával kapcsolatos, a vendéglátóipari és a pénzügyi szakmák ma a legnépszerűbbek. A kétkezi munka iránt csökkent az érdeklődés, pedig például az építőiparban ez biztos megélhetést nyújt. A kormányzati döntéseket viszont pozitívan értékelte a főigazgató, mert, mint mondta, az elmúlt három évben folyamatosan nőtt a szakképzés népszerűsége.

Konkrét elképzelései vannak jövőjéről az édesanyjával érkezett Bokrossy Zsombornak
Fotós: Benkő Péter/Napló

A képző intézmények a többórás rendezvényen folyamatosan érkeztek bemutatókkal, színpadi produkcióik emelték a hangulatot. A sokszínű szakmai paletta és a különböző képzési formák megismertetése mellett különböző játékok, kézműves foglalkozások, ügyességi versenyek várták a fiatalokat.

Bokrossy Zsombor édesanyjával, Bokrossyné Scher Anitával érkezett. Mintegy a Veszprémi SzC főigazgatója által elmondottakat megerősítve elmondták, van konkrét elképzelése a pályaválasztásra készülő Zsombornak, mégpedig informatikai területen, s most a képzési lehetőségek iránt érdeklődnek. – Fontosnak tartjuk a nyelvtudást is, fiam németet tanul, de már az angol nyelvvel is barátkozik – mondta el az édesanya.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában