A haza védelmére készítik fel a fiatalokat

2023.05.18. 11:00

Pápán is népszerű a Honvéd Kadét Program

A Honvédelmi Sportszövetséghez benyújtott sikeres pályázat keretében négy szakmai programot valósított meg a Pápai SZC Jókai Mór Közgazdasági Technikum és Kollégium. A honvéd kadét tanulók kézi tusás önvédelmi kurzuson, lövészeten, térkép- és tereptani elméleti és gyakorlati oktatáson vehettek részt.

Haraszti Gábor

138 tanuló szerzett honvédelmi alapismereteket

Forrás: iskola

A fiatalok lelkesen és motiváltan vették ki részüket a honvédelmi alapismeretek tanórai elfoglaltságot kiegészítő szabadidős foglalkozásokból. A honvéd kadét pályázat eredményhirdetéssel egybekötött záró ünnepségét az intézmény tornatermében tartották, ahol 138 tanulót köszöntöttek, köztük a házi lövészverseny legjobbjait.

Az iskola 2022 őszén pályázott sikeresen a sportszövetség felhívására és kapott támogatást a szakmai program megvalósítására. Az ünnepségen az ezeken résztvevő 138 közgázos diákot Berta Ildikó Katalin, a Pápai Szakképzési Centrum főigazgatója és Somogyi Katalin, az intézmény igazgatóhelyettese köszöntötte, utóbbi azt mondta, a hazafias és honvédelmi nevelés célja, hogy tudatosítsa a haza szeretetének és védelmének fontosságát, valamint járuljon hozzá a fiatalok felelős állampolgárrá neveléséhez.

– Ez a Honvéd Kadét Program alapgondolata, amelyet 2021 júniusában az MH 47. Bázisrepülőtérrel kötött együttműködési megállapodással a mi iskolánk is a zászlajára tűzött. Kiemelten fontosnak tartjuk a fiatalok fizikai, érzelmi és szellemi felkészítését a haza védelmére, az országban élő emberek és a nemzeti értékek megóvásához szükséges tudás és attitűdök elsajátítását. A programnak vitathatatlan erkölcsi célzata is van a gyerekek felé: alakuljon ki és mélyüljön el a közösséghez tartozás, a hazaszeretet érzése, a felelősség tudatuk, segítsük az önálló gondolkodásra és a felelős életvitelre történő felkészülésüket, neveljük őket az egészséges életmódra.

Mint elhangzott, az első szakmai program az öt alkalmas, kézi tusás önvédelmi kurzus volt, ezt a lőelméleti képzést követően négy gyakorlati foglalkozás követte. A térkép- és tereptani elméleti foglalkozáson a terepi tájékozódás alapjaival ismerkedtek meg a diákok, amit két alkalmas menetgyakorlat követett.

– Kedves fiatalok! Vörösmarty Mihály szavaival élve: „Ez jó mulatság, férfi munka volt!” Büszke vagyok rátok – zárta beszámolóját Somogyi Katalin.

A lövészversenyen Nagy Zsófia és Vágner Bálint bizonyult a legjobbnak. A program sikeres megvalósításában a Pápai Szakképzési Centrum, az MH 47. Bázisrepülőtér, az Első Magyar Polgári Lőegylet, a Hét Csillag Kulturális és Sport Egyesület, valamint a Honvéd Bajtársi Klub működött közre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában