Veol podcast

2023.06.11. 11:30

Kutató biológusból lett Gizella-díjas költő

Egyebek mellett Veszprém megyei Príma, Gizella-, József Attila-díjas író és képzőművész, egyetemi oktató – megszámlálhatatlan irodalmi mű szerzője, ugyanakkor a veszprémi Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar Filozófia, Történelemtudomány és Antropológia intézetének vezetője - a műsor vendége Géczi János.

Komaniczki Zoltán

Géczi János

A beszélgetésben szó esik róla: Géczi János már a gimnáziumban verseket írt, a költészetét egyre nagyobb siker kísérte, mígnem 1982-ben jelent meg a Vadnarancsok című kordokumentációs kötete, ami nagy elismerést váltott ki szakmai körökben; később még négy további könyv követte hasonló címmel a Vadnarancsokat, és mindegyik különleges szociális érzékenységről tanúskodik. Irodalmi munkásságában és képzőművészeti munkásságában is előszeretettel alkalmazza a kollázstechnikát, a mozaikos szövegformálást, amelyet az intarziakészítő tevékenységéhez hasonlít, összefüggő történet elbeszélése helyett apró villanások rögzíthetőek. Az egyik vele készült interjú sorai között áll: költő vagyok, a részleteket csupán azért kutató, mert a teljesség érdekel, s magamat képviselem. Erőteljes a közösségi elköteleződésem, távol ugyan a napi politikától, a köz dolgai mindig foglalkoztattak.

Ez itt a VEOL Podcast Pódium 31. adása. A mikrofonnál Komaniczki Zoltán. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában