Veol podcast

2023.06.27. 17:30

Nyüzsögnek az interneten az online csalók

Valóságos üzletág alakult ki emberek hiszékenységére alapozva az internet elterjedésével, egyre kifinomultabb módszereket vetnek be csalók megtévesztő levelek, linkek, csábító ajánlatok megküldésével. A cél az óvatlan internethasználók pénzének megszerzése – az online csalások természetéről, megelőzési tanácsokról beszél Orsós Károly rendőr őrnagy, a Veszprémi Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója.

Komaniczki Zoltán

Orsós Károly a csalókra utaló jelekről is beszélt

Orsós Károly elmondta: mindegyik csalásmódozatnak az alapja az emberi hiszékenység, vagy egyfajta tájékozatlanságnak a kihasználása – sokan bedőlnek egy jól hangzó ígéretnek, nem figyelnek például rá, hogy hivatalos e-mailekben sohasem kérnek bizalmas adatokat. Figyelmeztető jelek a webshopoknál, e-mailekben a helyesírási hibák, a magyartalan megfogalmazás, ha a bankkártyán kívül nem kínálnak más fizetési módot, és kérik annak adatait. Ha telefonon jelentkeznek a pénzintézete nevében, hogy támadás érte a folyószámláját, és adatokat kérnek a biztonság miatt, tegye le a telefont, és hívja fel a bankot a helyzet tisztázására.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában