Falvédők találkoztak

2023.07.29. 14:00

Nagy érdeklődés kísérte a konferenciát

A szervezők szerint nagy érdeklődés kísérte a VEB2023 támogatásával rendezett Ráday Mihály Város- és Faluvédők Szövetsége 40. országos találkozóját és konferenciáját.

Tóth B. Zsuzsa

A konferencián Podmaniczky-díjat kapott a tapolcai Hangodi László történész, főmúzeológus is

Forrás: egyesület

Az eseményen a hagyományoknak megfelelően átadták a Podmaniczky-díjat, amelyet 1982 óta adományozza a Hungaria Nostra mindazoknak a magánszemélyeknek, akik a legtöbbet tették épített, természeti és kulturális értékeink megismertetése és védelme érdekében. Az ajánlásokat a szövetség országos választmánya bírálja el és dönt arról, hogy az adott évben ki kapja az elismerést. 

Idén 11  Podmaniczky-díjat adtak át, az elismerést Bődi Lívia, Kerner Gábor és Petrovics László alelnököktől a kiskunhalasi Babud László építész és felesége Babudné Deák Ildikó, az aszódi Barlai Gyuláné, a gyöngyösi Báryné Gál Edit, a pécsi Őriné Fodor Márta és férje, Őri László György, a tapolcai Hangodi László és Pető Piroska, a debreceni Harangi Attila, a budapesti Ruttka Andrea, a sümegi Sándor Jenő kőfaragó, a budapesti Szántó András és a vajdasági Szilágyi Mária vehette át. 

A vándorbotot, a következő országos találkozó rendezésének jogát Cegléd város nevében Hegedüs Ágota alpolgármester és a Ceglédi Városszépítő Egyesület képviselője vette át Dobó Zoltán tapolcai polgármestertől és a városszépítők helyi elnökétől.

A konferencián a jubiláló egyesületek oklevelet kaptak. Az országos rendezvényt a konferencia  történetében immár második alkalommal megszervező Tapolcai Városszépítő Egyesület a legrégebbiek között van a sorban, a helyi civil szervezet nevében Bertalan András elnök vehette át a négy évtizedes munkáért járó elismerést. 

A tapasztalatok, a vélemények és a visszajelzések szerint is kiváló helyszíne, szervezője és vendéglátója volt az EKF által támogatott találkozónak és konferenciának a város Varga Károlyné, a Nőklub elnöke, a házigazda Tapolcai Városszépítő Egyesület alelnöke szerint. Amint azt elmondta, 41 településről 202 regisztrált látogató érkezett az eseményre Tapolcára, a találkozó és konferencia szervezésében összesen 62 önkéntes és négy civil szervezet vett részt. Kifejezetten nagy érdeklődés kísérte a szakmai programokat, a plenáris- és szekcióüléseket. Az idei országos városszépítő konferencia rangjára, magas szintű szakmaiságára, a város- és faluvédelemmel kapcsolatos témák, előadások színvonalára jellemző volt, hogy azok a városszépítők mellett számos vendég érdeklődőt is vonzottak. Közel háromszázan vettek részt a programokon, amelyek miniszteri, főépítészi és nemzeti parki tisztviselők, szakemberek figyelmétől kísérve, illetve azok aktív részvételével zajlottak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában