Kiképzés

2023.07.06. 08:00

Pápán gyakorlatoznak az Irakba készülő katonák

Javában zajlik a Magyar Honvédség Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens 17. váltására jelentkezettek összevont felkészítése, amely során a hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos állomány egy csapattá válik a feladatok eredményes végrehajtása és a váratlanul bekövetkező szituációk eredményes kezelése érdekében.

Haraszti Gábor

Pápán is képzik az Irakba készülő katonákat Fotó: Józan Tímea

Az MH IKBK 17. váltása több katonai szervezet állományából áll össze, a váltás „gerincét” azonban a Magyar Honvédség Területvédelmi Ezredeinek katonái adják – számolt be a honvedelem.hu. A felkészítés harmadik hetén pszichológiai tréning, ellenőrző-áteresztő pont (EÁP) és a készenléti alegységek alkalmazása mellett a békefenntartás főbb eljárásaival, műveleteivel ismerkedtek meg.

A kiképzésnek Újdörögd ad otthont, azonban az EÁP begyakorlást a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtéren, Pápán hajtották végre a katonák, akiket Vass Zoltán alezredes a kontingens tervezett parancsnoka is meglátogatott ellenőrzés céljából.

- Egyik fő feladatkörünk az ellenőrző-áteresztő pontnál történő személy és gépjármű átvizsgálás lesz. Jelenleg a féléves közös munka előkészítése zajlik, amihez elengedhetetlen, hogy az állomány csapattá váljon - nyilatkozta a parancsnok, aki maga is az önkéntes tartalékos rendszerben dolgozik, a Magyar Honvédség 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 69. Területvédelmi Zászlóalj zászlóaljparancsnokaként.

A békefenntartó külszolgálatra készülők a felkészítés első szakaszában többségében elméleti oktatáson vettek részt, ezt követően pedig olyan gyakorlatot és lövészetet hajtanak végre, amelyek során a műveleti területen rájuk váró helyzeteket begyakorolhatják.

- Műveleti feladatok vonatkozásában fontos, hogy egy szintre hozzuk a katonák felkészültségét – mondta el Molnár Tamás őrnagy parancsnokhelyettes, aki azt is hozzátette, hogy jövő héten lövészetet fog végrehajtani az állomány.

A kontingens tervezetten szeptemberben kezdi meg szolgálatát Irakban, addig is a kiképzés nem áll meg, a katonák tovább folytatják az iraki külszolgálatra történő felkészülést. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában