Játszótér

2023.09.22. 19:00

Élmény a gyerekeknek, szülőknek, nagyszülőknek: megújult játszó- és közösségi terek várják a veszprémieket

A Veszprém–Balaton Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program részeként létrejött Közösségi terek fejlesztése Veszprémben projekt záróeseményét tartották szeptember 21-én a gyulafirátóti sportpálya melletti játszótéren. Ez a terület is része volt a projektnek, melyben több másik játszó- és közösségi tér építését, megújítását, átadását koordinálták.

Benkő Péter

Fotó: Fülöp Ildikó

Az anyagi hátteret teljes egészében EKF-keret, közel 100 millió forint biztosította, a munkákat a VKSZ Veszprém Közüzemi Szolgáltató Zrt. végezte. A projektzáró sajtótájékoztatón Temesvári Balázs vezérigazgató beszámolt arról, hogy már 2021-ben indult a projekt, akkor azt kapták feladatul, vizsgálják meg, hol van igény a városban játszó- és közösségi terek kialakítására, hol van e téren elmaradás. A projektet minden más városi rekonstrukciótól elkülönítve kezelték. – Gyulafirátóton mutatkozott a legnagyobb igény, különösen a sportpálya környékén, az itt lévő területen egy minőségi közösségi teret alakítottunk ki biztonságos játszóeszközökkel felszerelve. A 80-100 négyzetméteres parkban hintát, szabadtéri rugós játékot, fa mászóvárat, 3D-mászókát és egy szabadtéri acél körforgót helyeztünk el. Ugyancsak ebben a városrészben a Kastélykert óvoda környezetében a lakossági igényekre fókuszálva épült meg 200 négyzetméteres területen egy úgynevezett Tiki-taka vár és mini dupla torony. Az ehhez kapcsolódó kertészeti és tájrendezési feladatok elvégzésével növeltük a komfortérzetet, figyelemmel az élhetőségi szempontokra – mondta el a vezérigazgató.

A Cholnoky-lakótelepen három helyen végeztek korszerűsítést, modernizálást. A lakossági javaslatokra tekintettel a Tátorján utca környezetében gyermekek, felnőttek és szeniorok által használható péntaque-pályát hoztak létre, két további helyszínen pedig fejlesztést hajtottak végre. Egyik a Rózsa utca 48. társasház melletti játszótér, melyet acélkeretes gömb mászóhálóval, dinamikus forgóhintával szereltek fel, másik a Vilonyai utcai játszótér, melyben egy háromállásos hintát fészekformára, lapülőkésre alakítottak át és baba-mama eszközökkel korszerűsítettek. A vezérigazgató hozzátette, az eddigi visszajelzések pozitívak, és arról is beszámolt, a lakossági igényekre válaszul a városi zöldfelületeken nagyobb mennyiségű, színváltozatos egy- és kétnyári virágok telepítését kezdték el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában