Emléktábla az első magyar ciszterci apátnak

2023.10.01. 10:00

A "cselekvő kéz" - Kétszáz éve hunyt el Dréta Antal

Emléktáblát avattak Dréta Antal, az első magyar származású ciszterci apát tiszteletére az arborétumban. A Zirci Országzászló Alapítvány és az Országos Széchenyi Kör Zirci Csoportja gróf Széchenyi Istvánról is megemlékezett születésének 232. évfordulóján.

Kelemen Gábor

Huszár Lőrinc plébános emlékezett Dréta Antalra, az első magyar származású zirci apátra emléktáblája avatásán

Fotó: Olvasónk/Boross László

Az ünnepség a Széchenyi-szobornál kezdődött, ahol Kőváry György – Egervölgyi Dezső gondolatait tolmácsolva – azt hangsúlyozta, hogy Széchenyi nagysága alkotásainak örök valóságában rejlik. Az emlékező szervezetek ezt követően megkoszorúzták a „legnagyobb magyar” szobrát. 

A hagyományokat követve emléksétával folyatódott az ünnepség, a résztevők az alapítvány által az arborétumban és környékén elültetett emlékfákhoz sétáltak, felidézték az egykori nagyságok életét, akikkel lelki, szellemi, érzelmi kapcsolatba kerültek. Egy új emléktáblát is avattak, amivel Dréta Antal, az első magyar származású ciszterci apát előtt tisztelegnek. Életútjáról Huszár Lőrinc plébános atya beszélt, méltatva a rend néhai elöljárójának érdemeit.

Jókai Mór az Enyém, tied, övé című regényében az apátot cselekvő kézként jellemezte. Kemény kézzel rendbe tette az apátság gazdálkodását, fontosnak tartotta a szerzetesek képzését, fejlesztette a zirci könyvtárat. Vezetése idején vált a ciszterci rend iskolafenntartóvá, a székesfehérvári, a pécsi és az egri gimnázium tartozott akkoriban hozzájuk. Ő indította el a tanító renddé válás útján a zirci szerzetesi közösséget. Kétszáz évvel ezelőtt hunyt el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában