Szentmise és főhajtás

2023.10.26. 11:00

Emlékezés az utolsó napokra: Boldog IV. Károly király ünnepe Tihanyban

Megemlékezést tartott a Tihanyi Bencés Apátság, a tihanyi plébánia és a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület IV. Károly, az utolsó és szentéletű magyar király emléke előtt tisztelegve, a félszigeten lévő Boldog IV. Károly király kálváriánál az elmúlt hétvégén, amelyen részt vett mások mellett Mihályi Jeromos perjel, Tósoki Imre polgármester és a tihanyi IV. Károly Király Kálvária Alapítvány kuratóriumának tagjai, 40 katona és hagyományőrzők.

Kovács Erika

Fotó: Halász Gábor/Tihanyi Bencés Apátság

Mihályi Jeromos perjel mutatott be szentmisét a Tihanyi Bencés Apátság templomában, ahol Boldog Károly király közbenjárását kérte édes magyar hazánkért és a világ békéjéért. Mogyorós Ányos plébános szentbeszédében kiemelte: - Mi, Boldog Károly királyban, akit az egyház példaként állít elénk, a lelkiismeret emberét ünnepeljük, aki Istenben horgonyozva, Istenben bízva saját benső szentélyében próbálta és akarta a legmegfelelőbb döntéseket meghozni a szeretet, az evangéliumnak a fényében. A plébános hozzátette, a lelkiismeret embere, IV. Károly nem csak saját személyes életében, hanem családjában is mintakép volt. A mostani ünnepnap Károly király és felesége, Zita királyné házassági évfordulója egyben. Családjukat a küzdelmek és a nyomor közepette is akarták és tudták nemes módon nevelni.

- Szeressétek egymást, szeressétek Istent, szeresd embertársadat, és ami a legnehezebb, szeresd ellenségeidet is - fogalmazott Mogyorósi Ányos. Beszélt még Szent Ágoston püspökről is, az egyház nagy szentjéről, aki már a saját korában megfogalmazta: „sokan mondják, nehéz idők járnak mifelénk, szomorú a világ, tele küzdelemmel, tele háborúsággal, tele fájdalommal”. - Nehéz idők járnak? - teszi fel a kérdést Szent Ágoston újra, és meg is válaszolja: az idő mi vagyunk. Ha mi nehéz időket generálunk, akkor valóban nehéz idők járnak. Ha mi jó, örömteli és szeretetteljes időket generálunk, akkor valóban jó, örömteli és szeretetteljes idők jönnek. Mi vagyunk az idő - hangzott el a prédikációban.

A különleges, emlékező ünnepségen köszöntő beszédet mondott Mihályi Jeromos perjel, Szűcs Lóránd dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium miniszteri titkárságának vezetője, majd Mogyorósi Ányos plébános mondta el Reményik Sándor Békesség Istentől című versét. 

Károly király tihanyi napjairól pedig Gál Sámuel bencés testvér olvasott fel visszaemlékezéseket. A szentmise, a prédikáció és az ünnepi gondolatok után a domb tetején, a 2013-ban kialakított kápolnánál, Boldog IV. Károly király domborművénél, majd az első és második világháborús hősök az apátsági templom falán függő emléktáblájánál és Károly király és Zita királyné az apátságban lévő egykori vendégszobájánál koszorút helyezett el a honvédelmi miniszter nevében Szűcs Lóránd dandártábornok, a Károly Király Nemzetközi Imaliga magyar tagozata nevében Kovács Gergely és Hittig Gusztáv, a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület képviseletében Babák László nyugalmazott ezredes, elnök. 

Mint ismert, IV. Károly király és felesége, Zita királyné 1921. október 26-31. között a tihanyi apátságban töltötte utolsó magyarországi napjait. A Visszhang-domb szomszédságában álló híres tihanyi keresztutat 1927 és 1933 között építették fel közadakozásból a trianoni békediktátumban megcsonkított Magyarország és IV. Károly király tragikus sorsára emlékezve. 1960-ban rombolták le az egész falu tiltakozása ellenére, majd 2013-ra épült újjá. A keresztúti domb elsődleges célja a hitet szolgálja, így nagypénteken ott tartottak és tartanak ma is ájtatosságot a tihanyiak. Nagy ünnepeken pedig szabadtéri szentmiséket celebráltak a két világháború között. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában