Energetikai korszerűsítés

2023.10.18. 09:00

Hatékonyabb, gazdaságosabb lesz - megújul Tés művelődési háza

Az intézmény épületének átfogó felújítási munkálatai részeként a napokban megkezdték az energetikai korszerűsítést, a pályázati projekt célja a népszerű közösségi ház gazdaságos, fenntartható üzemeltetése. Magyarország Kormánya és az unió közös forrásából a település 90 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott. A munkálatok várhatóan még idén befejeződnek.

Benkő Péter

Az energetikai fejlesztés több területen érinti a rendkívül elavult gépészettel rendelkező, csak nagyon gazdaságtalanul üzemeltethető, felújítandó épületet. A beruházásban megvalósul a homlokzati falak hőszigetelése, valamennyi kültéri nyílászárót lecserélik alacsony hőáteresztő képességű, háromrétegű üveggel szerelt ablakra, és extra födémszigetelést kap a pince, a padlás. Az épületet úgy „becsomagolják”, hogy minimálisra csökken a belső és a külső hőmérséklet kapcsolata. A belső, már szabályozható, temperált hőmérséklet fenntartása érdekében új kondenzációs kazánnal gazdagodik az épület, megújulnak a belső hőleadók, a radiátorok.

A Széchenyi Terv Plusz program keretében megvalósuló komplex energetikai fejlesztés egyik törekvése a környezettudatosság és a fenntarthatóság jegyében a helyben megtermelt energia bevonása, ezért a gazdaságos üzemeltetést új napelemes rendszer segíti majd. A támogatásból jut akadálymentesítésre is.

A tervek szerint a fejlesztés eredményeként a kívül és belül is megújuló művelődési ház december elejétől rendelkezésre áll a karácsonyi időszak programjainak lebonyolításához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában