Sorozat

2023.10.28. 15:30

Mystic Veszprém: járható-e még és hova vezet ez a rejtőzködő, ikonikus a lépcső?

Időrendben is itt kezdtük el a vármegyeszékhely misztikus helyeit feltáró kalandjainkat. Ez aztán valóban nem műemlék, de egy lebontott városrész megmaradt utcája, lépcsője – pont ez adta az indokot, hogy megkeressük. A másik indok pedig az volt: létezik-e még? Mystic Veszprém srorozatunk első darabja, a lista 12. helyezettje következik.

Benkő Péter

A Giricses-lépcső ma nem járható, de ha elkészül, pompás, romantikus sétaút lesz, kárpótol az emelkedőért

Fotó: Benkő Péter

Létezett, és létezik ma is, de már nem használható. Viszont a történet ugye a nyolcvanas években játszódik. Térképeket böngészünk odahaza, különböző kiadásúakat. Az egyiken (1958-as) szerepel a Giricses lépcső. A másikon (korábbi, évszám nélküli) ugyanitt Giricses utcát írnak, míg a harmadik (1980-as kiadású) névtelen lépcsőként tünteti fel. Na, ezt látni kell!

Odatalálunk, bár nem könnyen, a belváros felől nehezen lelünk rá a Lovassy Gimnázium mögötti részen, a domboldalban. De a Malom és Csutorás utcákra igen, csak picit továbbmegyünk, mintsem kellett volna. Már majdnem feladjuk, de jön az ötlet: hátra arc! Vissza, lassan, átfésülve minden bokrot, törmeléket (akkoriban nagy bontások, átalakítások folytak itt), mígnem a Csutorás utcai sarokház sarkán megtaláljuk! Lépcső, lefelé lejt – megvan, ez az! Névtábla nincs kirakva. A ma is álló Csutorás utcai ház telke annyira szűk, hogy a lépcső rögtön a ház mellett nyílik – ezért kerüljük el elsőre.

Giricses-lépcső
Fotó: Benkő Péter

S most vissza a mába: nem járható a lépcső, 2020 óta mindkét végén vaskorlát zárja le, balesetveszélyes. A fotót is csak a megfelelő objektívvel sikerült elkészíteni. A lépcső a mai Galamb utcát köti össze a szintben jóval alacsonyabban lévő Fenyves utcával. Aminek pedig különösen örülünk, hogy megújítását korábban tervbe vették. Bízunk benne, mihamarabb járható lesz.

Ez volt a tizenkettedik helyszín, legközelebb jövünk a tizenegyedikkel. Eláruljuk, nincs messze innen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában