Méltó helyszín egy méltó ünnephez

2023.11.23. 18:44

A Pannon Egyetemen ünnepelt az osztrák nagykövetség

Az Osztrák Köztársaság nemzeti ünnepére emlékezve fogadást rendezett az Osztrák Nagykövetség a Pannon Egyetemen november 23-án. Az esemény keretében megtekintették az egyetemen korábban megnyílt Klima und Ich (Klíma és én) című kiállítást, amelyhez az Osztrák Kulturális Fórum biztosította az anyagot, maga a kiállítás pedig a fogadás helyszínét.

Benkő Péter

Ausztria a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program révén folyamatosan jelen van Veszprémben

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A tiszteletbeli konzul elmondta, Ausztria a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program révén folyamatosan jelen van Veszprémben, ezért kapcsolták össze a fogadást egy jelenleg zajló osztrák jelenléttel. Kiemelte a Pannon Egyetem nyújtotta színvonalat, mely egykor megalapozta Veszprém szellemi életét.

Christian Autengruber, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója a kiállítást az Osztrák Kulturális Fórum és Veszprém, mint Európa Kulturális Fővárosa együttműködése egyik olyan példájának nevezte, ami jól illeszkedik az egyetem klímaproblémákkal kapcsolatos célkitűzésébe. Szólt a közösen megvalósult programokról, és beszélt a még előttünk álló idei kulturális eseményekről. Például a felső-ausztriai Bad Isch város és térsége is érkezik majd, ők jövőre Európa egyik kulturális fővárosa lesznek, fontosak tehát a hálózat- és kapcsolatépítések, mondta el.

osztrákok az egyetemen
Ausztria a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program révén folyamatosan jelen van Veszprémben - hangzott el a rendezvényen
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Tóth József, a Pannon Egyetem Germanisztikai és Fordítástudományi Intézetének igazgatója az egyetem vezetése nevében köszöntött, majd Veszprémet a hagyomány és az innováció lenyűgöző elegyeként mutatta be, ahol számos kulturális esemény, kiállítás, zenei fesztivál tükrözi azt az élénk légkört, ami a várost kulturális gócponttá teszi. Méltatta közös történelmünket, fontosnak nevezte a közös gyökerekre való emlékezést, de ugyancsak továbbépíteni az Ausztria és Magyarország közötti együttműködést. Ismertette az EKF példaértékű eseményeit, a nemzetközi együttműködéseket. 

Kulturális, gazdasági és kreatív inspiráló, határon átnyúló összefogás jellemezte és jellemzi a 2023-as évet Veszprémben, melyben hidat építettünk más kultúrákhoz is, mondta el. Majd az intézményről szólt, mely a tudományos élet kiválóságát képviseli, a kutatásra és innovációra helyezve a hangsúlyt. Ismertette tanulmányi programjaikat, kiemelten szólt a fenntarthatósági munkáról, mely oktatási, kutatási és társadalmi felelősségvállalási munkájukra egyaránt vonatkozik.

A beszédeket az MH Veszprém Légierő Zenekarának játéka, majd közös ünneplés követte Ausztria nemzeti ünnepére emlékezve. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában