Jöhet a havazás

2023.11.10. 17:30

Teljes harci díszben várja a telet a közútkezelő Veszprém vármegyében

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. idén is november 10-én állt át téli üzemmódra: a télies időjárás beálltával 0-24 órában, 12 órás váltott műszakokban dolgoznak majd a téli útüzemeltetési feladatok ellátásán, koordinációján.

Juhász-Léhi István

Hókotrók téli készültségben

Fotó: Fülöp Ildikó archív

 

Bár az időjárás még javában az ősz jegyeit hordozza, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. november 10-én téli üzemmódra áll át. Péntektől a közútkezelő, ha az időjárás úgy hozza, síkosságmentesítést és hóeltakarítást végez a kezelésébe tartozó 31 ezer kilométernyi közúthálózaton. 
Az átállás kapcsán rendezett veszprémi sajtótájékoztatón, amelyen részt vett Fekete János vármegyei igazgató és Varga Bálint üzemeltetési és fenntartási osztályvezető, elhangzott, ebben az időszakban a legfontosabb feladatuk az úthálózat síkosságmentesítése és takarítása, időjárástól függően. A mérnökségeken a téli gépszemlék megtörténtek.

Magyar Közút Zrt.
Fekete János vármegyei igazgató, valamint Varga Bálint üzemeltetési és fenntartási osztályvezető a sajtótájékoztatón. 
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Kiderült: a társaság a vármegyében négy mérnökséggel látja el a téli üzemet. A vármegyén 235 fő dolgozik jelenleg, közülük 130-an vesznek részt a téli szolgálatban. A fokozati szintektől függően ez a létszám folyamatosan változhat. Szó esett az 1988-as 1. számú közúti közlekedésről szóló törvényről is, ami szabályozza a működésüket. Mindemellett létezik az úgynevezett országos közútkezelési szabályzat is, amely a teljes körű feladatról rendelkezik, hiszen más mellett a közútnak a téli felkészülés alatt minden évben téli üzemeltetési tervet kell készítenie, amely alapján be vannak a gépek osztva.

Közútkezelő felkészülés
A közútnak a téli felkészülés alatt minden évben téli üzemeltetési tervet kell készítenie, amely alapján a gépeket beosztják 
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Szó esett arról is, hogy a kezelésükbe tartozó úthálózat országosan 31 ezer kilométer, amelyből Veszprém vármegyében 1665 kilométerre növekedett hálózatuk, és amiből 451 kilométer főút. Az utóbbi öt évben jelentősen megnőttek a kétszer kétsávos szakaszok, ami jelenleg 65 kilométer. Van 1214 kilométer mellékút, és néhány éve a kerékpárút-szakaszok üzemeltetése is rájuk hárul. 

Az úthálózat bővülése kapcsán megemlítették a 83-as számú főút Pápa-Győr közötti szakaszát, amely szintén kétszer kétsávos. Ennek kapcsán a pápai mérnökségnek "át kell mennie" Győr vármegyébe. Erre a szakaszra szükséges volt pluszban gépeket is beállítaniuk.

A Magyar Közút 80 mérnökségén, 19 vármegyei és a központi irányításon keresztül több mint 2600 munkatárs dolgozik idén a téli üzemben. Ehhez 709 hóekével felszerelt teherautó, 175 rakodógép és 124 hómaró is társul majd. Rendkívüli időjárási helyzetekben pedig országosan 651 úgynevezett lehívható munkagépet is bevethet majd a közútkezelő. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában