Múltidéző

2023.11.19. 10:50

Tihanyi retró: így készült a levendulaolaj az ötvenes években

Immár százéves múltra tekint vissza a levendulatermesztés Tihanyban. A Bittera Gyula által kezdett munka világhírűvé tette a félszigetet.

Veol.hu

A Szocializmus hagyatéka Facebook-oldal publikált a minap egy igazi, tihanyi kordokumentumot. Az 1959-es fotón Sall Kálmán párolómester méri éppen a levendulaolajat a Kertimag és Gyógynövény Gazdaság lepárló üzemegységében.

A félszigeten egyébként immár százéves múltra nyúlik vissza levendulatermesztés. Mint az a Wikipedián is olvasható, az 1920-as évek közepén Bittera Gyula neves gyógynövényszakértő telepítette az első levendulás ültetvényt, egyenesen Franciaországból hozott szaporítóanyaggal. Addig Magyarországon csak a középkori kolostorkertekből volt ismert a levendula. Ez volt az első ipari célú nagy levendulaültetvény-telepítés hazánkban. A 60-as évektől aztán a kommunizmus alatt a világhírű tihanyi levendulás is pusztulásnak indult. Nagy részét beszántották és szőlőt telepítettek helyére, a megmaradt 20 hektár pedig művelés hiányában elvadult.

A területen 1986 után újraindult a levendula termesztés. Bittera Gyula születésének 130. évfordulójának apropóján az idén augusztusban hagyományteremtő céllal rendezték meg az Új olaj ünnepét. A többnapos eseményen különleges tárlatvezetéseket tartottak, de a Bittera által alkotott illatkompozíciót is meg lehetett ismerni, valamint az idei év új olaját is, mely a tihanyi levendulaültetvény virágainak lepárlásából nyert száz százalék tisztaságú illóolaj.

Bittera Gyula levendulatelepítése kiválóan sikerült annak idjeén. A lepárolt olaj olyannyira várakozáson felüli volt, hogy a legelőkelőbb parfümipari szaklap, az American Perfumer a tihanyi olajat világhírűnek nevezte, mivel vizsgálati adatai kiváló eredményt mutattak.  A nemzetközi szakkönyvek méltatásai a tihanyi levendulát ismertté és keresetté tették a nemzetközi piacokon.

2022-ben, Magyarországon elsőként közterületet neveztek el és emléktáblát avattak a tihanyi levendula meghonosítója és a hazai illóolajipar megteremtője tiszteletére a félszigeten. Az eseményen részt vettek a tudós rokonai, munkatársai is. Azóta az Illatok Háza fölötti területet Bittera Gyula köz nevet viseli.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában