Ne ugorjon be csalók felszólításának!

2023.12.31. 11:30

A szolgáltató megerősítette: hamis gázszámlát kapott olvasónk – megtudja cikkünkből, hogy ismerheti fel az ilyet

Először arról értesültünk, hogy a jásdi és a tési önkormányzat kapott gyanús fizetési felszólítást, aztán a Balatonnál lakó olvasónk mutatott egy fura gázszámlát lapunknak. Továbbítottuk a szolgáltatónak és megerősítette: ez is hamis. Cikkünkből megtudhatja, mire kell figyelnie, hogy ne ugorjon be a csalóknak.

Rimányi Zita

Októberben írtunk arról, hogy bakonyi önkormányzatok hamis gázszámlákat kaptak. December elején olvasónk postafiókjába érkezett egy ilyen. Újra figyelmeztetnünk kell olvasóinkat, bárki címzettje lehet az átveréssel próbálkozóknak, már több hónapja tarthat a csalássorozat. 

A gond az, hogy a hamis számlaértesítő a megtévesztésig hasonlíthat az igazira. A bakonyi önkormányzatoknak a címzés tűnt fel és az utalandó összegek tűntek valószerűtlennek. A faluvezetők bejelentést tettek az MVM Energetika Zártkörűen Működő Részvénytársaságnál, így megerősítést kaptak arról, hogy a szolgáltató nevével valaki visszaélt. Senki ne ugorjon be hasonló levélnek! – a falvak figyelmeztették is lakóikat több fórumon.

A Balatonhoz közel lakó olvasónk azért tudta rögtön, hogy nem igazi gázszámlát kapott, mert nem abba az elektronikus postafiókjába érkezett, amit hivatalos ügyintézésekhez használ, és a feladó e-mail címe is kimondottan kamunak tűnt. Eszébe se jutott, hogy elutalja a mintegy 14 ezer forintos összeget, arra viszont rögtön gondolt, hogy üzen szerkesztőségünknek. Mi pedig megkerestük a szolgáltatót, továbbítottuk neki a felszólítást, amit olvasónk kapott.

Így néz ki a gázszámlának tűnő levél, amit olvasónk gyanúsnak tartott. A szolgáltató megerősítette: hamis
Forrás: olvasó

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. válasza szerint a cég hálás a jelzésért. „A csatolt értesítés valóban adathalász csalók által küldött hamis online földgázszámla-értesítő, amely nem társaságunktól származik. Felelős energiaszolgáltatóként – ügyfeleink védelmét szem előtt tartva – ez úton is kérjük, hogy hívják fel olvasóik figyelmét arra, hogy a kapott számlaértesítőket nézzék meg figyelmesen, hiszen a megtévesztő, adathalász levelek felismerhetők. Amennyiben ügyfeleink arra gyanakodnak, hogy az MVM vagy MVM Next nevében érkező adathalász e-mailt kaptak, az [email protected] e-mail címre tudják azt továbbítani az esetleges csatolt számlával együtt, illetve minden szükséges tájékoztatást megtalálnak erre a célra létrehozott weboldalunkon: https://www.mvmnext.hu/adathalaszat" – áll a lapunkhoz eljuttatott közleményben.

Ha más olvasónknak hasonló esete volt, érdemes így eljárnia, feljelentést tennie, rendőrségnél, fogyasztóvédelmi hatóságnál és a szolgáltatónál is jeleznie a történteket, s esetét megírhatja lapunknak a [email protected] címre, hogy mások ne járjanak pórul, időben kapcsoljanak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában