Emlékezés Veszprémben

2023.12.07. 15:00

Főhajtás elhunyt repülősök emléke előtt

Egykori bajtársak, hozzátartozók és a mai katonai vezetés képviselői tartottak szerdán megemlékezést a 41 esztendeje légi balesetben elhunyt katonák emlékművénél a Magyar Honvédség Légierő Parancsnokságának központja (közismert nevén „Szikla”) udvarán.

Veol.hu

Díszőrség az An–26-os repülőgép légcsavarja előtt a „Szikla” udvarán Fotó: Zatkalik András

A Himnusz közös eléneklését követően a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesülete (VREVE) tagsága nevében Soós Lajos nyugállományú alezredes mondott beszédet. Felidézte az 1982. december 6-i napot, amikor a külföldi repülési feladatról hazatérő turbólégcsavaros An–26-os repülőgép a szentkirályszabadjai kifutópályába csapódott. A szerteágazó okok között szerepelt a rossz időjárás, a korlátozott látási viszonyok, a jegesedés. Ezen körülményekről Kovács Győző őrnagy, az ezred akkori szinoptikus tisztje beszélt.

Az ötfős személyzetből Varga Gyula alezredes (másodpilóta), Nyári István százados (navigátor), Denke Károly százados (fedélzeti mérnök) és Kurucz István főtörzsőrmester (fedélzeti rádiós) többet nem térhetett vissza családjához. Értük kondult most a repülőgép légcsavarja előtt a harang…

Soós Lajos alezredes, a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesületének elnöke Fotó: Zatkalik András

A megemlékezés koszorúit Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott törzsfőnöke, Bartha Sándor ezredes, az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ törzsfőnöke, Csengő István alezredes, az MH Kiss József 86. Helikopter Dandár Harckiszolgáló Zászlóalj parancsnoka, az MH Vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár képviseletében pedig Kiss Csaba őrnagy, a Szállítórepülő Század Hadműveleti Központ központparancsnoka és Csabai Zoltán főtörzsőrmester navigátor, a VREVE nevében Soós Lajos helyezte el, majd a hozzátartozók egy-egy virággal, mécsessel emlékeztek az „égi kötelékhez” csatlakozókra. 

A megemlékezés a Magyar takarodó hangjaival ért véget. 

Zatkalik András

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában