Veol podcast

2024.01.13. 15:14

A gyerekek szeretete a legfontosabb Lechner András gyógypedagógiai asszisztens számára

Komaniczki Zoltán

Lechner András

Fotó: Komaniczki Zoltán

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program egyik legjelentősebb és legszemélyesebb eleme volt a Privát Veszprém projekt, és az ennek keretében összeállított fotógyűjtemény a helyi lakosok családi képeivel és a hozzájuk tartozó személyes elbeszéléseivel – a fotókollekcióból ideiglenes szabadtéri kiállítást rendeztek az ActiCityben; december elején pedig egyedülálló, magyar-angol nyelvű album formájában is kiadták a családtörténetekről szóló gyűjteményt. A kötet egyik fejezete a De Chatel-Lechner családról szól - a műsor vendége Lechner András gyógypedagógiai asszisztens, a Pedagógusok Szakszervezetének vármegyei elnöke.

A beszélgetés során kiderül, hogy 1938-ban érkezett Veszprémbe Lechner Alajos és  De Chatel Vilmos; a gyermekek barátsága révén szorosan összefonódott a két család sorsa, majd 1955-ben házasodott össze Lechner László és De Chatel Ágnes, Lechner András pedig László testvérének, Pálnak a fia. András szülei a Veszprém Város Vegyeskarában ismerkedtek össze, édesanyja, Kovács Ildikó jól ismert zongoratanár, a zene nagy tisztelője, aki a zeneiskola mellett megtalálta a kórust, amelynek alapító tagja volt Lechner Pál. András követte a szülői hagyományokat – bár nem mindennapi a zenei tehetsége, de szorgalom híján bele sem vágott a zenei tanulmányokba. Elmondta, a balatonfüredi Kertészeti Szakközépiskola elvégzésével dísznövénykertész szakképzettséget szerzett, de a sorsa végül több csavar után a pedagógiai pályára vezette – gyógypedagógiai asszisztens képzések elvégzése óta, 21 éve dolgozik iskolai környezetben. Számára a hivatásának a legnagyobb adománya a gyerekek szeretete. Egyébként a tanárok érdekeit a Pedagógusok Szakszervezete vármegyei elnökeként képviseli, lakóhelye, a Rózsa utca 48. számú társasháznál pedig közös képviselőként dolgozik folyamatosan az épület szépítésén, fejlődésén.

A mikrofonnál Komaniczki Zoltán. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában