Két forduló között

2024.01.01. 19:00

Kifelé a sötétségből – fordulók dzsungelében

Az évváltás kapcsán nagyjából (de még nem egészen) félúton járunk két jellegzetes időpont között. Az egyiket már mögöttünk hagytuk, ez volt a téli napforduló, de a hideg évszak közepe még előttünk áll.

Benkő Péter

Egyre később kapcsol be, egyre korábban kapcsol majd ki a közvilágítás Fotó: Benkő Péter

A legrövidebb éjszaka, azaz a téli napforduló ideje december 22-re esett, mint minden esztendőben, ezt már több mint egy hete magunk mögött hagytuk, bár a hosszabb nappalokat egyelőre még nem igazán érzékeljük. Lassanként, napról napra, percről percre rövidülnek az éjszakák. A sötétségből tehát már kifelé tartunk, a télbe viszont egyelőre befelé megyünk, hiszen a meteorológiai évszak közepe januárnak is a derekára esik. Az pedig majdnem annyival előttünk van még, mint amennyivel a leghosszabb éjszaka mögöttünk. Évforduló, napforduló, évszakforduló – egyszóval fordulatos az életünk. 

Az időjárásról ebben a cikkben nem írunk sem jót, sem rosszat, a napi előrejelzést reggelenként pontosan közöljük, ahogy eddig is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában