Energiatakarékosság

2024.01.26. 13:00

Napelemek a pápai sportcentrumon

A villamos energia költségének csökkentése érdekében a városháza, a Jókai Mór Művelődési Központ, a négy városi tagóvoda és a Perutz Stadion után a Pápai Sportcentrum épületének tetejére is napelemeket telepíttet a pápai önkormányzat.

Haraszti Gábor

Néhány napon belül megkezdhetik a termelést a sportcentrum napelemei

Fotó: Médiacentrum

A szakemberek már megkezdték a panelek telepítését az épület középső szárnyának tetejére. – Mivel a sportcentrum energetikai rendszerei korszerűek, hőszivattyúval és fan-coil készülékekkel, illetve gázkazánnal és padlófűtéssel történik az épület fűtése, a többi épülethez képest inkább kiegészítő beruházásról van szó, de még így is olyan mértékű megtakarítást fog hozni, amely megtérülővé teszi a napelemrendszer költségét – hangsúlyozta a Pápai Médiacentrumnak Áldozó Tamás polgármester.

Mint elhangzott, az óvodák, a stadion és a sportcentrum vonatkozásában is azt várja az önkormányzat, hogy olyan mértékben csökkenjen az energetikai költség, amivel ezek a beruházások gyorsan megtérülnek.

– A hat épület energetikai beruházására 80 millió forintot fordít a város. Ebben az összegben nincsenek pályázati források, ezt az önkormányzat saját bevételeiből, a pápai adófizetők befizetéseiből finanszírozza – közölte a polgármester.

A kiépítés alatt álló rendszer megtérülésével kapcsolatban Rádi Róbert városfejlesztési osztályvezető elmondta, a napelemparkkal az épület éves villamosenergia-fogyasztásának hetven százaléka megtermelhető lesz.

A rendszer kiépítésének határideje január vége.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában