Fejlesztés

2024.02.02. 11:36

Kerékpáros központot alakítanak ki Sümegen

Egy regionális turizmusfejlesztési projekt részeként kerékpáros központ kialakítására nyílik lehetőség Sümegen. Erről Végh László polgármester tájékoztatta lapunkat, miután a témával kapcsolatos beszámolót a képviselő-testület elfogadta a legutóbbi ülésen.

Szijártó János

Bár Sümeg nem Balaton-parti település, de a vár és a köréje épült szolgáltatások miatt erős itt a turizmus, így mindenképpen indokolt a kerékpáros központ kialakítása Fotó: Szijártó János

Amint azt megtudtuk, Sümeg csatlakozott ahhoz a konzorciumhoz, amely pályázat útján átfogó fejlesztést valósítana meg a Balaton és a Somló térségének összekapcsolásával, a kerékpározható utak kijelölésével, és bringás központok kialakításával. A központokból indulva túraleírások is készülnek, amelyeket integrálnak a már működő országos rendszerekbe. A megvalósítási helyszínek közé tartozik Sümeg mellett Tapolca, Szigliget – mint a konzorcium vezetője –, valamint Somlóvásárhely, Lesencetomaj, Kisapáti és Zalahaláp. 

Ami a fejlesztéseket illeti, Sümeg esetében a Deák Ferenc utcai Tourinform-iroda udvarán alakítják majd ki a kerékpáros pihenőhelyet zárható tárolóval, e-bike-töltési, vízvételi lehetőséggel, árnyékolóval, bringakölcsönzővel. A javasolt túraútvonalak bejárásához és ellenőrzéséhez két elektromos mountain bike beszerzését tervezik.

Végh László elmondta, hogy az udvart térkövezéssel, zöldfelületek kialakításával teszik komfortossá. A benyújtott pályázat alapján Sümegen összesen közel 30 millió forint jut a projektre, amiből 8 millió forint a kerékpáros pihenő kialakítására, illetve 5 millió forint ugyanitt a területrendezésre. A további pénzeszközöket a már említett két elektromos kerékpár beszerzésére, egy részmunkaidős turisztikai munkatárs alkalmazására, zárt tárolóra, szerelőállványra, kerékpártámaszra és információs táblákra fordítják a támogatás elnyerése esetén.

Fotó:  Szijártó János

A turizmusfejlesztési pályázat célja a Balaton és a Somló összekapcsolása a kerékpárosok számára úgy, hogy a turisták új élményt kapjanak a tótól nem túl távoli részeken, ami ráadásul csökkenthetné a régiók szezonális turisztikai terheltségét. A projektben a kerékpározható utak kijelölése kap nagy hangsúlyt a mintegy 350 kilométernyi út kijelölésével. A fejlesztendő területen három belépési pontot határoztak meg – Tapolca, Sümeg és Somlóvásárhely –, ahol kerékpáros központokat hoznak létre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában