Veol podcast

2024.02.17. 18:00

"Sémáink fogságában" (Podcast)

Mindenkiben van egy pszichológus.” – szoktuk mondani. Ahogy önmagunkról, másokról, problémáinkról gondolkodunk vagy döntéseket hozunk, ilyenkor a bennünk levő pszichológus rész segít analizálni és megérteni a helyzetet, ami legtöbbször végül az önálló megoldásokhoz vezet.

Veol.hu

Vendégünk Vágyi Petra, veszprémi klinikai szakpszichológus, sématerapeura

Forrás: Veol

Fotó: Szekeres Dávid

„ Azonban bárkinél előfordulhat olyan élethelyzet, amikor az addig jól bevált stratégiák nem működnek, vagy azt érezzük, hogy újra és újra ugyanabba a problémába kavarodunk, elakadunk, nem látjuk, hogy merre van az előre. Ilyen helyzetben a professzionális segítség új és valós megoldást adhat.

A sémák olyan kiterjedt, átfogó motívumok vagy mintázatok, melyek emlékekből, érzelmekből, gondolatokból és testi érzetekből állnak. Az egyénre magára és másokkal való kapcsolataira vonatkoznak, és jellemzően gyermekkorban vagy serdülőkorban alakultak ki, és az egész életen át finomodnak, továbbá jelentős mértékben diszfunkcioniálisak, azaz maladaptívak.
Vendégünk Vágyi Petra, veszprémi klinikai szakpszichológus, sématerapeuta.
A mikrofonnál Szekeres Dávid.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában