Ajkán is emlékeztek

2024.03.16. 11:30

A forradalom szabadságot és méltóságot adott

A Kossuth parkban emlékezett a város lakossága az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára március 15-én délelőtt. A Nagy László Városi Művelődési Központ gyermek- és ifjúsági programszervezői a kézműves foglalkozáson kokárdát és más, az ünnephez kapcsolódó dolgokat készítettek a gyerekekkel.

Tisler Anna

Ünnepi köszöntőjében Ráczné Németh Csilla önkormányzati képviselő az események történelmi hátterét ismertetve kiemelte, hogy 1848. március 15-e cselekvés azért, hogy a szabadság ne egy álom legyen, hanem valósággá váljon. Petőfi, Kossuth, Széchenyi és Batthyány annyi mindenről mást gondolt, és olyan kevés dologban értett egyet, a szabadságharc mégis egy táborba vezette őket. 

Ráczné Németh Csilla ünnepi beszédében a cselekvésről, a bátorságról szólt
Ráczné Németh Csilla ünnepi beszédében a cselekvésről, a bátorságról szólt
Fotó: Gyarmati László/Napló

A szabadság szeretete, az elnyomás elutasítása, a nemzet szabadságáért vívott nemes harc képes volt felülírni mindent. Mondhatjuk, hogy ez már történelem. De a történelem nem ért véget. A szabadság szeretete soha nem kerülhet múzeumba, mert az nem múlik el. Nem múlik el, de törékenységét megtapasztaljuk. Érezzük, hogy a szabadságért minden korban meg kell harcolni, és meg kell tudni őrizni. Fiatalos lelkesedésre van ehhez szükség. Sosem elfogadható a méltánytalanság, az elnyomás. Napjainkra mintha kissé megfáradt, apatikus nemzet lennénk, de vannak fiataljaink, akik képesek megmozdítani azokat, akikben vágy és igény van a demokráciára, a szabadságra. 1848–49 jogokat, szabadságot és méltóságos adott. Az országnak függetlenséget, a népnek felelős kormányt, közteherviselést és sajtószabadságot. Petőfitől megtanultuk, hogy haza csak ott van, ahol jog is van, és hogy a magyar haza szabad haza. 176 évvel ezelőtt azok a fiatalok nem törődtek bele a sorsukba, nem tárták szét a karjukat, mondván, hogy ez van, úgysem tudunk változtatni. Ők bátran ki mertek állni a szabadságukért és függetlenségükért. Rajtunk áll, a mi felelősségünk, hogy ifjúságunk megismerje történelmünk dicső napjait, és a legnehezebb időszakban, ha elérkezik az óra, legyenek újra márciusi ifjaink, akik mernek cselekedni, ha jövőt akarnak építeni – hangzott el.

A város nevében Schwartz Béla polgármester, Dorner László és Horváth József alpolgármester koszorúzott
A város nevében Schwartz Béla polgármester, Dorner László és Horváth József alpolgármester koszorúzott
Fotó: Gyarmati László/Napló

A megemlékezésen közreműködött az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar és a Pannon Várszínház művészei. 

Az önkormányzat, pártok, társadalmi szervezetek koszorúzással emlékeztek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában