Ünnepi megemlékezés

2024.03.15. 17:37

Fabó Péter, Balatonalmádi polgármestere: ,,Cselekvő emberekre van szükség” (képgaléria)

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeire, valamint a hősökre emlékezett Fabó Péter polgármester Balatonalmádiban, a Szent Erzsébet liget zenepavilonja és a móló között található Petőfi Sándor-szobornál március 15-én.

Kovács Erika

Fáklyás séta az ünnep előestéjén. A résztvevők a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtártól indultak Kossuth Lajos szobrához

Fotó: Nagy Lajos / Napló

– Hőseinkre emlékezünk a mai napon. Olyan hősökre, akiknek a saját életüknél fontosabb volt a haza becsülete. Akik a magyar nép és a magyar név jó híréért éltek, haltak. Az 1848-as forradalom és szabadságharc minden korosztálynak megadja a hozzá illő hősöket. A kisgyerekek hőse például a magyar huszár – fogalmazott Fabó Péter.

A polgármestere hozzátette, a huszonévesek bálványa Petőfi Sándor. Aki fegyver nélkül rohant a forradalomba, illetve a szavak fegyverével. Akivel együtt lehetett zúgni a Nemzeti Múzeum lépcsőjén: Esküszünk, esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk. Akinél az irónia, a forradalmi hevület és a bölcsesség néhány sorra állt csak egymástól. Például így írt: „Dicsőséges nagyurak, hát hogy vagytok?”

A polgármester beszélt még Kossuth Lajosról is, aki vezetőként nem alkudott meg, élete végéig a magyar szabadság eszméjét éltette. Magyar nóták és anekdoták főszereplője, aki 45 év száműzetés után, idegenben halt meg. Megalkudhatott és hazatérhetett volna, de a megalkuvás szót sohasem ismerte. Gróf Széchenyi Istvánról, a legnagyobb magyarról egyebek mellett elhangzott, olyan ember volt, aki tudta, a rang és a pénz nem a szerencsét és a gondtalanságot jelenti. Sokkal inkább rengeteg munkát és felelősséget. Fiatalon sokat tanult, utazott, tapasztalatokat gyűjtött, aztán a hazájáért cselekedett, könyveket írt, amelyek a reformkor harsonáivá váltak. Beszélt az ősiség eltörléséről, a nemzeti pénzalapról, a törvény előtti egyenlőségről, adózásról és közteherviselésről, a közlekedés fejlesztéséről. Birtokai és egyévi jövedelmét ajánlotta fel a Magyar Tudományos Akadémia megalapítására. Bankot és gyárakat alapított, támogatta a magyar színház ügyét, ösztönözte a bortermelést. Támogatta a balatoni gőzhajózást, az első gőzhajó 1846. szeptember 21-én, Széchenyi születésnapján indult útjára a balatonfüredi kikötőből.

– Igazi egyenes ember, hazafi volt. Manapság is ilyen emberekre van szükségünk. Akik ott vannak, ha cselekedni kell. Nemcsak elmondják városokon és népeken átívelő ötleteiket, hanem jönnek és adnak, amit tudnak. Beleteszik a tudásukat, az energiájukat és az idejüket a közösség építésébe – mondta Fabó Péter.

A polgármester az ünnep előestéjén fáklyával a kezében másokkal együtt, a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtártól elindulva sétált el Kossuth Lajos szobrához. – Szeretek így emlékezni, túlszervezettség, feszengés nélkül. Útközben a vegyeskarunk nótázott. Olyan dalokat énekeltek, amelyekbe én is be tudtam kapcsolódni. Kossuth szobrát sem világítottuk ki. A fáklyák adtak fényt és hangulatot a koszorúzáshoz, a néptáncműhely táncaihoz – összegezte az élményt. 

A Balatonalmádiban rendezett ünnepségen a Vörösberényi Általános Iskola diákjai adtak műsort. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában