Szakmai fórum

2024.03.08. 17:30

Segítik a generációváltást, védik az uniós termékeket (galéria)

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) szakmai fórumot tartott az uniós Közös Agrárpolitikáról (KAP), különös tekintettel az induló vidékfejlesztési pályázatokra a NAK Veszprém vármegyei Igazgatóságán március 7-én.

Benkő Péter

A sajtótájékoztatón megjelent Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, aki arra hívta fel a figyelmet, fordulat előtt áll Európa agrárgazdasága, erre való tekintettel a kormány folyamatos párbeszédet folytat az ágazatban érintettekkel. – Élünk minden eszközzel, ami az agráriumot érinti, az uniós keretből minden lehetséges eszközt kihasználtunk, a szükséges intézkedéseket meghoztuk, és a gazdatársadalom elöregedését ismerve támogatjuk a fiatalokat, hogy újraindítsák, korszerűvé, versenyképessé tegyék a hazai mezőgazdaságot – fogalmazott.

Sövényházi Balázs, a NAK Veszprém vármegyei elnöke, Jakab István, Ovádi Péter és Cseh Tibor András a sajtótájékoztatón
Sövényházi Balázs, a NAK Veszprém vármegyei elnöke, Jakab István, Ovádi Péter és Cseh Tibor András a sajtótájékoztatón
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Jakab István szólt a jelen helyzetről, amikor kénytelen volt a kormány huszonhárom, Ukrajnából érkező termékre vonatkozóan lezárni a határt, csak a tranzitot engedélyezik, a behozatalt nem. Elmondta, jelentős változás lesz áprilistól, hogy falugazdászaik szaktanácsadókként fognak dolgozni a NAK-nál, segítve a gazdákat az adminisztrációban. Egy kérdésre válaszolva a brüsszeli gazdatüntetés kapcsán elmondta, a NAK vizsgálta, mennyire esnek egybe az egyes országok követelései. A túlzott adminisztráció, az ukrán termékek importja, az energia- és műtrágyaárak emelkedése, valamint a European Green Deal (a 2020-ban jóváhagyott európai zöld megállapodás) terén szinte azonosak. Ezeket vizsgálva a gazdálkodás feltételei nehezek vagy nem adottak, szinte valamennyi tagállam tüntetői egyetértettek ebben, de kimondottan az ukrán áruk behozatala ellen tiltakoztak. – Azok a szempontok, amikért ma demonstrálunk, legfeljebb jövő januártól léphetnek életbe – tette hozzá, rámutatva, bízik abban, az európai gazdák értik, tudják, mi a dolguk.

Fordulat előtt áll Európa agrárgazdasága
Fordulat előtt áll Európa agrárgazdasága
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Ovádi Péter országgyűlési képviselő a kommunikáció fontosságát, az agrárium előtt álló új kihívásokat, a szükséges szakértelmet, a gazdák véleményének meghallgatását tartja fontosnak, és azt, hogy a pályázati és állami segítséget minél jobban ki tudják használni. Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára szerint a pályázatok óriási előnyt adnak a fiatal gazdálkodóknak a digitális technika világában.

A rendezvényt szakmai fórum követte nagy számú, érintett gazdálkodó részvételével.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában