Tisztújítás, évértékelés a természetjáró egyesületnél

2024.03.07. 10:00

Továbbra is a Bakony az első a vármegyében

A napokban rendezték meg a veszprémi Bakony Természetbarát Egyesület évértékelő közgyűlését. Ez alkalommal a vármegye nagy múltú, legnépesebb civil szervezete a törvényeknek megfelelően új tisztségviselőket is választott.

Gajdosné Takács Mária

Az elnöki beszámolót Harkai Ferenc tartotta, amiből kiderült, a 2023-as év is igen mozgalmasnak bizonyult a veszprémi túrázók számára. Bár a járvány miatti korlátozás nehezítette az egyesület életét is, stabil létszámmal, rendszeres programokkal újraindult az élet. A létszám tizenhét új belépővel gyarapodott, így az egyesületi tagok száma 165. A vármegye turistaútvonalain az egyesület 10 tagja munkálkodott, összesen 24 túranapon 215 órát dolgoztak, amivel 26 kilométer turistautat újítottak fel, festették át a jelzéseket, többek között Várpalota és Eplény-Alsópere térségében.

Hárman a vezetőség tagjai közül: Váradi Beáta, Harkai Ferenc és Szalayné Zsirai Éva Fotó: G. Takács Mária
Fotó: Picasa

Vármegyei és országos találkozókon is jelen volt a tagság, májusban a veszprémi civil nap halászléfőző versenyén, szeptemberben a Dobogókőn megrendezett természetjárók napján, az országos kéktúrázás napján, az Ajka–Veszprém saját szervezésű találkozón, emellett több egynapos buszos teljesítménytúrát tudhatnak maguk mögött a bakonyosok. Az évek alatt rendszeressé vált négynapos túra alkalmával tavaly Váradi Beáta és Peer Gyula jóvoltából a Mecsekbe és Eszékre tettek élményekben gazdag kirándulást. Az egyesület saját szervezésű túrái is sikeresnek bizonyultak. A hagyományos vármegyei Koplalótúrán 104, a 28. Balaton IVV túrán 150 bakancsos vett részt. Mint megtudtuk, a túraszervezés költségeihez anyagi támogatást a Nemzeti Együttműködési Alap, a veszprémi Prospektus Nyomda, Alsóörs és Farkasgyepű önkormányzata, valamint a tagság adományai nyújtanak.

Túrázással a tavalyi eredmények alapján Veszprém vármegyében ismét a legeredményesebb tagszervezet lett a Bakony Természetbarát Egyesület. Az egyéni teljesítmények elismeréseként a természetjárók napján Rónavölgyi Jolán a jelzésfestésben nyújtott kimagasló teljesítményéért a Czárán Gyula-emlékérmet vette át. A túrateljesítményeket igazoló jelvényeket az évértékelőn Harkai Ferenc adta át. Kilencen kaptak bronz minősítést, huszonhatan ezüstöt, az arany minősítést Papp Antónia vehette át. 

Ezt követően a Veszprém Vármegyei Természetjáró Szövetség díjainak átadása következett. A különböző kategóriák szinte valamennyi első helyét bakonyosok nyerték el. A  legjobb leány gyermek gyalogos túrázó Harkai Dóra, a legjobb ifjúsági gyalogos túrázó Szőke Gábor, hölgy szenior 80+ kategóriában Komlósi Anna lett. A megye legjobb felnőtt nő gyalogos túrázója, Csornai Edina kimagasló pontszámmal nyert, a férfiaknál Szőke Sándor Péter lett az első, szintén hasonló teljesítménnyel. A Simon Ágoston-emlékplakettet Kovács Erzsébet túravezető kapta. 

Az elismerések kiosztása után a gazdasági beszámolót a tagság elfogadta. Ezt követte az egyesületi tisztségviselők megválasztása. Egyhangú döntéssel az egyesület elnöke további öt évre Harkai Ferenc, elnökhelyettese Váradi Beáta, gazdasági felelőse Pataki Renáta, pénztárosa Szalayné Zsirai Éva lett. A jó hangulatú közgyűlést baráti beszélgetés, ebéd, majd tombolasorsolás követte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában