Zöld Busz Program

2024.04.15. 09:00

Balatonfüred és Várpalota számíthat új buszokra

Folytatódik a Zöld Busz Program, hamarosan hat vidéki városban is alternatív meghajtású, környezetkímélő járművekkel korszerűsödhet a helyi közlekedés.Évente több mint ezer tonnával csökken a levegő szén-dioxid-terhelése a zöld buszok által – tájékoztat a Volánbusz.

Benkő Péter

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó Humda Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. a közösségi közlekedés megújítását, a károsanyag-kibocsátás csökkentését célzó program keretében egyedi támogatási kérelem benyújtását tette lehetővé a szolgáltatónak környezetkímélő, károsanyag-kibocsátás-mentes, elektromos meghajtású, úgynevezett zöld buszok beszerzésére, a kapcsolódó töltő-infrastruktúra kiépítésére 25 ezer fő alatti városok helyi közlekedésében.

Az üzemanyag-ellátását nagy teljesítményű töltőberendezések biztosítják majd
A zöld buszok üzemanyag-ellátását nagy teljesítményű töltőberendezések biztosítják majd
Fotó forrása: Volánbusz

Pozitív elbírálás esetén Vármegyénkben Balatonfüreden és Várpalotán három-három darab elektromos meghajtású, kéttengelyes, szóló, alacsony padlós, helyi kivitelű zöld busz állhat forgalomba hamarosan. A kerekesszékes utas szállítására is alkalmas, háromajtós, fűtő-, hűtőberendezéssel rendelkező, utastájékoztató, kamera- és utasszámláló rendszerrel felszerelt buszok hatótávolsága legalább 300 kilométer. A járművek üzemanyag-ellátását nagy teljesítményű töltőberendezések biztosítják majd a települések műszaki telephelyén, buszállomásán.

Veszprémben öt zöld busz közlekedik 
Fotó: Benkő Péter/Napló

A feltételes közbeszerzés ajánlattételi felhívása már megjelent, a szerződéskötést a közlekedési vállalat nyárra tervezi. A Volánbusz elektromos flottája – a dízelüzemű járművek kiváltásával – jelenleg évente mintegy 5500 tonna szén-dioxidtól mentesíti az érintett települések levegőjét, ami kétezer személygépkocsi éves kibocsátásának felel meg. Az újabb húsz e-busz forgalomba állítása további több mint ezer tonna szén-dioxiddal alacsonyabb környezetterhelést jelent, emellett korszerűbb, kényelmesebb, csendesebb szolgáltatást biztosít az érintett városokban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában