Közösségi tér

2024.04.15. 13:57

Homokozó, ivókút és esőbeálló is van Veszprém legújabb kutyafuttatójában (képgaléria)

A Füredidomb városrész után a veszprémi Görgey Artúr utcán is kutyafuttatót adtak át, amit fel is avattak az ebek és a gazdik.

Juhász-Léhi István

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz–KDNP) elmondta, a zöld stratégia volt az első olyan dokumentum, amiben nevesítették azt, hogy kutyafuttatók jöjjenek létre a városban, hiszen egyre többen tartanak ebeket. Ebből adódóan viszont egyre több a konfliktus, ám az általános tapasztalat az, hogy a kutyafuttatóban konfliktusmentesen tudnak a kutyatulajdonosok olyan teret használni szabadon, ahol nem zavarják a kisgyerekeseket és az időseket, hanem szervezett keretek között tudnak a kutyák szabadon mozogni. 

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Kiderült, az említett stratégia hat olyan lehetséges helyszínt jelölt ki a város különböző pontjain, amelyek alkalmasak, és ebből most az említett kettőt valósította meg az önkormányzat. A polgármester úgy vélte, az átadott kutyafuttatókat szívesen használják a kutyatartók, ráadásul a hely több, mint egy placc, mert az leginkább egy közösségi tér. 

Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő elmondta, 2020-ban a kezdeményezése nyomán került be a város zöldfelületi stratégiájába a Görgey utcai helyszínen a kutyafuttató kijelölése. Azóta évről évre szerepeltette a választókerületi költségvetési javaslatok között, ezért nagy öröm számára, hogy átadhatták a kutyafuttatót, hiszen komoly igény van rá mind a kutyások, mind a kutyával nem rendelkezők részéről. Kiemelte: megkereste a szomszéd, 5-ös választókerület önkormányzati képviselőjét, Strenner Zoltánt, aki rögtön az ügy mellé állt.

Véleménye szerint a hely kiváló lehetőség arra, hogy a kutyákat átmozgassák a tulajdonosaik. Minden feltétel és eszköz rendelkezésre áll úgy a játékok, mint a terület tekintetében.

Megtudtuk azt is, hogy a beruházás 20 millió forintba került, a részletekről Kovács Zoltán, a városüzemeltetési iroda vezetője beszélt a Napló érdeklődésére. A kutyafuttató 1900 négyzetméteren lett kialakítva, amit körbekerítettek és félbeválasztottak játszós és futtatós részre. A bejáratot zsiliprendszerrel oldották meg azért, hogy aki belép, akár le is tudja venni a pórázt a kutyáról. Ugyanakkor szemetesek is kikerültek, a háztartási hulladék mellett kutyagumi gyűjtésére alkalmas is rendelkezésre áll. Mindezek mellett játszóeszközök, ülőalkalmatosságok és esőbeálló épület is került a helyre. De ez nem minden! A veszprémi önkormányzat telepített ivókutat és egy homokozósarkot is a legkisebbeknek. 

Az átadás előtt úgynevezett engedelmes bemutatót tartott Logan nevű öt és fél éves belga juhászkutyájával a Balatonalmádiból érkezett Tusjak Pál, aki nyolchetes kora óta neveli és képzi a kutyát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában