Közlekedésbiztonság

2024.04.12. 14:00

Hova kellene még körforgalom Veszprém vármegyében? Írják meg lapunknak!

Az év körforgalmát keresi idén is a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Közlekedéstudományi Egyesület, mivel ez az egyik legbiztonságosabb csomóponttípus és egyre változatosabb megoldásait alkalmazzák. Hova kellene még ilyen Veszprém vármegyében? Ezt olvasóinktól kérdezzük. Írják meg véleményüket a veol.hu-nak, a Naplónak!

Rimányi Zita

A körforgalom az egyik legbiztonságosabb csomóponttípus, amely számos változatban valósulhat meg állami, önkormányzati, de akár magánutakon is. A műszaki változatosságok száma egyre nő és évről évre nő a körforgalmak száma az országban. A közelekedők jellemzően megszokták ezeket, még a kétsávosokat is, a megítélésük többnyire pozitív, azaz szeretik ezeket a sofőrök. Környékükön a gyalogos és a kerékpáros átvezetéseket kialakítják, a burkolati jeleket gondozzák, van, ahol burkolatprizmákat, gömbsüvegeket telepítenek, a körforgalom közepére pedig változatos, tetszetős, ötletes díszeket helyeznek el, zöldfelületeket alakítanak ki. 

Ám nem mindehol hoz megoldást a forgalmi gondokra ez a közlekedészervező módszer sem, például Zircen, a Rákóczi térnél a szakemberek nem javasolják, mivel a 82-es főút forgalmát rávezetné a városi utcák csomópontjaira, a buszmegállók mellé és még tovább tartózkodnának, pöfögnének a torlódásban, a város központjában a nagy járművek.

Kíváncsiak vagyunk, olvasóink szerint hol kellene még körforgalmat kialakítani Veszprém vármegyében. Kérjük, írják meg véleményüket kommentben vagy a [email protected] e-mailcímre!

Az „Év körforgalma” című pályázatra egyébként április 15-ig még várják a jelentkezéseket. Összesen tíz körforgalmat választ majd ki a zsűri, hogy egy online szavazáson dőljön el a rangos elismerés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában