Olvasónktól

2024.04.05. 20:29

Könyvbemutató a Veszprémi Polgárok Nyugdíjas Klubjában

Bensőséges hangulatú könyvbemutató részesei lehettünk az április elején az Agórában tartott összejövetelünkön. A Veszprémben letelepedett Illye Anna Mint vizek messzi tükre című könyvével ismerkedhettünk. Ferencz Zsuzsanna beszélgetett a szerzővel a könyv megírásának körülményeiről, a jelenlévők közül néhányan szemelvényeket olvastak fel.

Veol.hu

A történet az 1960-70-es évekbeli Kolozsváron élő magyar család mindennapjait mutatja be. A család lánygyermeke beszéli el egyes szám első személyben, három különböző életkorban a körülötte zajló eseményeket. Megtudhatjuk, hogy a polgári értékrend szerint nevelt, jó erkölcsi érzékkel bíró, érzékeny és értelmes gyermek mit gondol a számára egyre táguló világról, de leginkább a kommunista diktatúra kialakította örökös óvatoskodásról: a „csak otthon szabad erről szót ejteni” nyomasztó kényszeréről. A szülein és a nagymamáján kívül erősen kötődik néhány évvel idősebb bátyjához, akivel mindent meg lehet beszélni, és akitől tanácsot is tud kérni. A mindennapok megélhetési gondjai mellett a családnak a magyarságuk megtartása miatti negatív megkülönböztetéssel is szembe kell néznie. Tragédia sem kerüli el őket. A katonai szolgálatát teljesítő fiút – nem véletlenül – halálos baleset éri. A család mély gyászba süllyed, és az immár gimnazista főhős is nagyon súlyos lelki sérülést szenved a rajongásig szeretett testvér felfoghatatlan elvesztése miatt. A megválaszolatlan kérdések sora merül fel benne: miért-miért? „Talán sok évszázados ellentéteknek lett a ki tudja, hányadik áldozata…?” – teszi fel a sokadik kérdést. Keressük vele együtt mi is élete nagy kérdésére a választ. 

Szentmiklóssy Lászlóné
Veszprém

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában