Tiszták és virágosak

2017.11.23. 11:30

Átadták a megyei közterületszépítő verseny díjait

Átadták a Tiszta és Virágos Veszprém megyéért környezetszépítő verseny díjait.

Sági Ági

. Ebben a küzdelemben mindenki nyer, aki elindul – hangsúlyozta köszöntőjében Tósoki Imre, Tihany polgármestere, rámutatva arra, hogy a közös cél megvalósítása közösségépítő, és a munkában összeforr a település apraja- nagyja. A polgármester röviden ismertette azt a tízéves munkát is, aminek eredményeként idén Tihany aranyérmet vehetett át az Antante Florale nemzetközi környezetszépítő versenyen is. Idén 61 megyei település nevezett be a versenybe, munkájukat Áldozó Tamás, a Veszprém Megyei Önkormányzat Területfejlesztési, Területrendezési és Gazdasági Bizottságának elnöke értékelte.

A versenyen különdíjat kaptak Magyarpolány, Szentbékkálla, Tihany, Vászoly és Városlőd települések. Támogatói különdíjas Ganna és Nagytevel. A képen a községek képviselői az oklevelekkel. Középen Polgárdy Imre, jobb szélen Áldozó Tamás Fotó: Sági Ági

 

Áldozó Tamás értékelésében kifejtette, hogy ez a verseny lehetőséget ad arra, hogy a települések egy külső szemlélő szemével méressék meg magukat.

– A kapott értékelés igazodási pont lesz, aminek tükrében lehet majd a fejlesztési irányokat meghatározni – mondta el beszédében.

Hozzátette azt is, hogy a következő években eddig sosem látott pénz áll majd rendelkezésre a közterületek, zöldterületek rehabilitációjára. A versenyt tizenhetedik alkalommal tartották meg, idén már nem rangsort állítottak fel a települések között, hanem minősítéseket lehetett szerezni. A résztvevő településeken helyszíni szemléket tartott a megyei közgyűlés területfejlesztési bizottságának tagjaiból álló zsűri. A pontozási szempontok között szerepelt a gyomtalanítás, a virágosítás, a fásítás állapota. Értékelték a köztéri bútorok állagmegóvásáért tett intézkedéseket, a vízelvezető árkok, a közterületek állapotát. Számított a település összképe, környezetének állapota. Az összpontszámok értékelése után a településeket két minőségi kategóriába sorolták. Eredményes minősítést kaphatott az a település, amelyik az elérhető pontszám 60 százalékát megszerzi. Ezt a minősítést minden résztvevő megszerezte. Kiváló minősítést a pontok 85 százalékának megszerzésével 32 település kapott. Az idei tematikus célra, azaz a városkapu esztétikus kialakítására és környezetének állapotára maximális pontszámot 14 település kapott, közülük az öt legjobb Magyarpolány, Szentbékkálla, Tihany, Városlőd és Vászoly lett, képviselőik különdíjat kaptak.

A szervezők szerint a verseny elérte célját, hiszen a megmérettetés nyomán a megye is tisztább, szebb, gondozottabb lett. Ez javítja a helyben élők komfortérzetét és hozzájárul a közösségi élet feltételeinek javulásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában