Szépülő település

2017.10.18. 08:25

Megújul a feszület és a szobor Balatonkenesén

Folyamatosan szépül a Balaton-parti település, ezúttal a katolikus templom előtti feszület és Nepomuki Szent János szobra újul meg.

Szauer Annamária

Várkonyi Csilla kérdésünkre elmondta, hogy a községben elérkezettnek látták az időt a munkálatokra, hiszen a Szent István emlékére épített keresztet utoljára a nyolcvanas években takarították le.

Felújítás előtt Fotó: Várkonyi Csilla

A közvetlen közelében lévő fák és növényzet olyan környezetet alakították ki, ami elősegítette a mohosodást, ezzel rombolva a műemlék állagát. Ezt letakarítva két-három milliméteres lyukakkal szembesült, melyeket tömíteni kellett és végül lefesteni. A kereszt korpusz részén ráadásul egy öt centiméteres hiányra is fény derült, ezért ezt a részt gyakorlatilag újra kellett építeni. Szerencsére a héten ragyogó időnk van, így a felújítás csak négy-öt napot vesz igénybe. A meleg és a nap miatt gyorsabb a száradás is.

A folyamat közben Fotó: Várkonyi Csilla

Végül szombaton állt neki a felújításnak, segítség nélkül, a hite vezérletével. Utóbbit rendkívül fontosnak tartja ahhoz, hogy egy ilyen munkát tisztességesen elvégezhessen. Úgy érzi mindeközben gondolkodhatunk azon is, hogy Jézus mennyit szenvedett a keresztfán.

Az idő és a természet már megtette a magét Fotó: Várkonyi Csilla

Tömör Istvántól Balatonkenese polgáresetéről megtudtuk, hogy a felújítást elindító egyik esemény a reformáció ötszáz éves évfordulója, erre az időpontra szerettek volna valamit létrehozni. Úgy érezte ezzel hozzájárulhatnak a település szebbé tételéhez és tartósabbá tehetik a szobrokat.

A tisztítás után Fotó: Várkonyi Csilla

Megtudtuk azt is, hogy három új faszobrot is felállítanak a könyvtár udvarában: Luther Márton, Dévai Bíró Mátyás és Kálvin János alakja is a település része lesz. Avatásukra október huszadikán kerül sor, amire mindenkit szertettel várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában