pápa

2018.02.12. 18:47

Üzleti sikerek, szép emlékek

Kemény gyerekkora után a gépjárművek szervizelése, a családi étterem, és a műszaki áruházak üzemeltetése tette ki Sándor Mihály dolgos életét.

Laskovics Márió

Sándor Mihály a városi könyvtárban

A Jókai Mór Városi Könyvtár Pápai Családi Fotóalbumok című sorozatának tizennegyedik vendége Sándor Mihály volt, aki életútja mérföldköveiről mesélt fényképek segítségével pénteken a bibliotékában.

Sándor Mihály a városi könyvtárban

Sándor Mihály Vaszaron született 1943-ban. Szüleinek vegyesboltja volt, ahol ő már ötéves korában segített kiszolgálni. Mint mondta, édesapja hároméves orosz hadifogsága csak fokozta szülei keménységét. A bolt 1953-as kényszerű bezárásakor eladták a vaszari házat, majd Pápára költöztek, az általános iskolát már itt fejezte be.

A meghívott előadó Szabó Rita könyvtáros közreműködésével osztotta meg családi fényképeit

Katolikusként a riadalmas időkben is rendszeresen ministrált a Szent Anna-templomban, szerencsére következmények nélkül. Édesapja komissiózó kereskedőként, édesanyja varrónőként helyezkedett el. A győri Jedlik Ányos iskolában elvégzett közlekedésgépészeti technikum, és egy év munka után szerzett műszaki tanári diplomát a Széchenyi Egyetemen.

Az unokák születésnapját ünnepelve otthoni környezetben

Elmondta, hogy tíz évig dolgozott a Pápai Vasipari Szolgáltató Vállalat főmechanikusaként, majd 1976-tól 1992-ig az Autófenntartó Ipari Tröszt (AFIT) igazgatója volt. Megjegyezte, ezek kimondottan sikeres évek voltak, nagyon jól dolgozott a pápai szerviz, sok elismerést kiérdemelt a 240 fős kollektíva. Átlagban napi tizenöt autót adtak el.

Katonatársaival

Az országban egyedülálló módon miniszervizeket alakítottak ki több környező településen. Melyeket végül a privatizáció során kénytelenek voltak eladni, s mivel nem sikerült megvásárolniuk a pápai szervizt, ezért váltott. Családi vállalkozásként megépítették a ma is sikeresen működő Gambrinus Éttermet, amit a vendéglátóipari főiskolát végzett fia vezet. Pár év múlva beindította az Aqua Műszaki Áruházat, aminek árukészletét 2016-ban összevonta az addig a felesége által vezetett 1000 Aprócikk nevű üzletükével. Utóbbi néven üzemel egy boltjuk az Anna téren.

Forrás: Sándor Mihály

Hobbija a kertészkedés mellett az olvasás, s időnként dobol, énekel. A sok munkával telt dolgos évek sikerei ellenére az unokáira a legbüszkébb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában