Egy nagy metaforára épül az új bemutató

2018.05.30. 15:00

Különbözik a többi babaszínházi előadástól a Szirmok

A Szirmok című babaszínházi előadást mutatja ma be délelőtt 10 órakor a Kabóca Bábszínház az Agóra Veszprém VMK-ban. Szántó Viktória rendező elmondta, az előadás több szinten kommunikál, nemcsak a babákkal, de szüleikkel is.

Leitner Vera

– Szeptemberben tartottunk itt, a bábszínházban egy háromnapos workshopot a belgiumi a Theater De Spiegellel. Ezt Karel van Ransbeeck vezette, és a közös munka alatt nemcsak azt kísérleteztük ki, hogy hogyan lehet a leghitelesebben megszólítani a három év alatti gyerekeket, hanem azt is, hogy hogyan lehet mindezt úgy tenni, hogy egy adott színházi tér domináljon, és gyakorlatilag egy installációból építkezve tudjuk megtalálni a gyerekekkel a közös hangot. A tervezővel, Mihály-Geresdi Zsófiával kitaláltuk magát a teret, mely egy óriási virág, és a próbafolyamat alatt a színészekkel improvizáltunk ebben a térben, azokkal a technikákkal, melyeket Karel van Ransbeeck mutatott. Ebből állt össze a huszonöt perces darab – nyilatkozta lapunknak Szántó Viktória, a Szirmok rendezője az előadásról.

– A babaszínházi előadásoknak van egy olyan íratlan szabálya, hogy nincs narratíva, és inkább impressziókat közvetítünk a kicsik felé. Ebből a szempontból a Szirmok más, mert egy konkrét történetívvel rendelkezik, de úgy vélem, hogy két szinten kommunikál. A történeti ívet – azt, ahogy két kertész, valójában egy anya és egy apa közösen neveli virágát, vagyis gyermekét – valószínűleg csak a felnőttek fogják érteni, és remélem, hogy a gyerekek ezalatt nagyon jól szórakoznak majd, hiszen ez a virág megnő, világít, zenél. Az egész előadás egy nagy metafora – mondta el a rendező, aki azt is elárulta, hogy a Szirmokat játszó két színész, Miller Patrik és Nagy Krisztina kizárólag az előadás kedvéért tanult meg xilofonon, hang drumon, kalimbán és gitáron játszani. Az egy éves kortól ajánlott előadás bemutatóját ma délelőtt 10 órától a veszprémi Kabóca Bábszínházban láthatja a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában