búcsú és körmenet

2018.10.01. 07:00

A város és a bazilika védőszentjét ünnepelték Szent Mihály napján Veszprémben

Körmenetet, kulturális programokat és pásztorkutya-bemutatót is tartottak Szent Mihály napja alkalmából a hétvégén a megyeszékhelyen.

Marton Attila

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A szabadtéri vallási és városi ünnepek Veszprémben a Gizella-napokkal kezdődnek és Mihály napján zárulnak, utóbbi azért is jelentős, mert Szent Mihály a székesegyház és a város védőszentje is – mondta kérdésünkre Pálfalviné Ősze Judit, a Szaléziánum igazgatója. A programok között több ahhoz a hagyományhoz is kapcsolódott, amely szerint Mihály napján hajtották vissza a legelőről téli szálláshelyükre az állatokat.

 

A Szaléziánum munkatársainak tárlatvezetésén szombaton és vasárnap a Veszprémhez kapcsolódó nevezetes egyházi és történelmi személyiségek életével – például Szent István és Gizella, Gellért püspök, Padányi Biró Márton vagy Hornig Károly püspökök – ismerkedhettek meg az érdeklődők. A Szaléziá­numban bemutatkozott az érsekség borászata, a borkóstolás mellett pincelátogatáson is részt lehetett venni. Az intézmény udvarán a Kabóca Bábszínház előadását is láthatták az érdeklődők vasárnap.

A székesegyházban Nagy Károly apátkanonok celebrált szentmisét vasárnap dél­előtt, majd a Légierő Zenekar és néptáncosok vezetésével a bazilikától Szent Mihály szobrához sétáltak a körmenet résztvevői. A szobornál Nagy Károly megáldotta a pásztorokat, majd néptáncosok bakonyi pásztortáncokat tanítottak a résztvevőknek.

A színházkertben vasárnap délután a Duna–Tisza Magyar Pásztorkutyás Hagyományőrző és Sport Egyesület az ország különböző pontjairól érkezett tagjai tartottak bemutatókat.

Keve Gábor, a szervezet elnöke elmondta, a bemutatón mind az öt őshonos magyar pásztorkutyafajtát – pumi, puli, mudi, kuvasz, komondor – láthatták az érdeklődők birkaterelési vagy ügyességi és engedelmi gyakorlatokban, emellett a programot pásztor­eszköz- és viseletbemutató is színesítette.

A hétvége mindkét napján népművészeti kirakodóvásárt rendeztek a Vár utcában és a Szentháromság téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában