Párban ropták a táncot

2019.02.20. 11:00

Kalotaszegi alapok a Somló Banda muzsikájára

A harmadik középiskolás táncházon remek volt a hangulat, a résztvevők a Somló Banda talp alá való zenéjére a kalotaszegi néptánc alapjaival ismerkedtek.

Laskovics Márió

A középiskolás táncházakon rendszeresen muzsikáló Somló Banda. Balról: Mesics György, Kiss Rafael, Kovács István és Győry Dániel Fotó: Laskovics Márió

Harmadik középiskolás tánc­házát tartotta meg a Pápai Művelődéstörténeti Társaság és a Pápai Középiskolások Képzőtársasága a minap, ezúttal a református gimnázium tornatermében. A táncházat Kondics Gergely néptáncpedagógus ve­zette, zenélt a Somló Banda. A jó hangulat mellett zsíros kenyér és tea várt a résztvevőkre.

Mesics György, a táncházakon rendszeresen muzsikáló Somló Banda vezetője fel­idézte, a hagyományos magyar falusi rock’n’rollt, avagy kortalan tánczenét játszó zenekar két éve alakult az Allegro Alapfokú Művészeti Iskola népzenész növendékeiből. A tagok: Mesics György hegedű, ének, Pusztai Boglárka hegedű, Kiss Rafael brácsa, Győry Dániel bőgő és Milinszki Emma ének. A bandához időnként Kovács István csatlakozik harmonikával.

A középiskolás táncházakon rendszeresen muzsikáló Somló Banda. Balról: Mesics György, Kiss Rafael, Kovács István és Győry Dániel Fotó: Laskovics Márió

– Tanítványaim egy ideje már együtt muzsikáltak, biztattam őket, hogy maradjanak is együtt. Mióta több időm jutott erre, komolyabban dolgozunk a zenekaron. A zeneiskolai keretekből kilépve elkezdtünk szorgosabban próbálni. Létrehoztunk egy gyerekműsort, amit nagy sikerrel játszottunk országszerte fesztiválokon. Koncertprogramunkat tavaly már több helyütt bemutattuk. Összeállítottunk és felvettünk egy lemezre való anyagot, ami várhatóan áprilisban jelenik meg Béke ucca címmel. Ez a kajárpéci otthonomra mint zenekari központra utal, ahol sokat zenélünk – mutatta be a folkzenekart Mesics György. Hozzátette, a táncházakon az adott tájegység táncainak zenevilágát jobban kell ismerniük, előadniuk, ami felkészülést igényel. Repertoárjukat folyamatosan bővítik.

A táncház témája ezúttal Kalotaszeg volt. Kondics Gergely elmondta, a kalotaszegi csárdás az egyik legnehezebb páros tánc a Kárpát-medencében, ezért egyedi módszertani megközelítéssel igyekezett rávezetni a jelen lévő diákokat. Továbbá ezáltal kapcsolódtak a házasság hetéhez, hiszen a párok gyakorolhatták az egymáshoz való viszonyulást, egymás tartását, az egymásra figyelést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában