tehetséges művészek

2019.07.23. 11:00

Nemzetközi grafikus tábor Magyarpolányban

A Magyarpolányi Művésztelep égisze alatt az Ajkai Grafikai Műhely szervezésében megtartották a 37. nemzetközi grafikai tábort a tájházban. A tábor fókuszában a vegyes technikák alkalmazása mellett az ötszáz éves múlttal bíró sokszorosító grafikai eljárás és tizenhat tehetséges résztvevő közösségben alkotásának öröme állt.

Borsos Renáta

Ursula Etzlinger Staf képzőművész a nagy múltú sokszorosító módszert tanulja

Fotó: Borsos Renáta/Napló

A tábor vezetője, Csabai Tibor művésztanár, grafikusművész, az Ajkai Grafikai Műhely művészeti vezetője lapunknak elmondta, a többek között a Nemzeti Kulturális Alap és Ajka önkormányzatának támogatásával megvalósított esemény elsődleges célja, hogy közösségi együttlét során egymást is inspirálva alkossanak a résztvevők.

A grafikai tábort követően a nyár folyamán megrendezik a hagyományos nemzetközi bronzöntő és fafaragó tábort, mely a tervek szerint jövőre kiegészül egy nemzetközi festőművészeti táborral. A koncepció alapján a művésztelepről a közeljövőben így már elmondható, hogy mindhárom képzőművészeti ágban képviselteti magát. A monoton hétköznapok világából kiszakadva, kötetlen, szinte családias hangulatú légkörben a műhelymunkák során főként vörösréz, cink, illetve vaslemezekkel dolgoztak a táborlakók.

Ursula Etzlinger Staf képzőművész a nagy múltú sokszorosító módszert tanulja
Fotó: Borsos Renáta/Napló

Technikák közül a rézkarcot, aquatintát és a mezzotintot alkalmazták grafikáik elkészítéséhez. A grafikai műhely sikere, hogy a modern idők ellenére is életben tudja tartani az ötszáz éves sokszorosító grafikai eljárás technikáját. A táborban erre remek példaként szolgált az ausztriai modern képzőművész, Ursula Etzlinger Staf jelenléte. Az Ausztriában élő alkotó koncepciójáról kiderült, expresszionista hévvel és lendülettel építkezik. Az ő esetében azonban a kiindulópont a modern technika. Képeinél a tér állandóan fluktuál, létrejönnek a térbeli ellentmondások, egyben optikai tükröződések. A táborba azért érkezett, hogy a modern ismeretek után a tradicionális grafikai technikát, a nagy múltú sokszorosító módszert is elsajátítsa.

A hosszú évtizedek óta működő grafikai táborról összegzésként elmondható, egyfajta jó gyakorlatként szolgál, hiszen a megszerzett ismeretek birtokában többen megvalósították saját közösségükben a maguk művésztelepét sokszorosító grafikai technika alkalmazásával.BRM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában