a lelkekért, a zenéért, az emberekért

2019.07.03. 14:00

Szentmisével és koncerttel emlékeztek Kollár Kálmán karnagyra

Kollár Kálmán karnagy halálának hetedik évfordulója alkalmából ünnepi szentmisével és koszorúzással egybekötött emlékkoncertet szerveztek a közelmúltban.

Horváth Virág

A Veszprémi Liszt Ferenc Kórus koncerttel emlékezett meg Kollár Kálmán karnagyra

Fotó: Penovác Károly/Napló

Kollár Kálmán 1963-tól, 49 évig – 2012. július 7-én bekövetkezett haláláig – végezte lelkiismeretesen feladatát a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság élén.

Kocsár Miklós Oh hajnal, Hegyet hágék című művét is hallhattuk a kórus előadásában
Fotó: Penovác Károly/Napló

A kórus tagjai a Kollár Kálmán tiszteletére a Veszprémi Pantheonban elhelyezett emléktábla megkoszorúzása után közösen átvonultak a Veszprémi Szent Mihály Székesegyházba, ahol az ünnepi szentmisét követően Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság emlékkoncertje következett.

A szentmisén Felker Zsolt káplán elmondta, Kollár Kálmán mindig a szíve dallamait játszotta. – Én nem találkoztam haraggal benne. Ezekkel a dallamokkal segítette azokat, akik hallgatták, hogy a szívük jobbá válljon, Istenhez felemelje, átalakuljon, átformálódjon. Most már odafent van ő, teljesen Istenben. Ezt a szentmisét is őérte ajánlja fel, az ő örök boldogságáért, örök üdvösségéért, hogy mindaz a sok szeretet és munka, amit a lelkekért, a zenéért, az emberekért végzett, az jutalmat nyerjen odafönt – mondta el Felker Zsolt, káplán.

A Veszprémi Liszt Ferenc Kórus koncerttel emlékezett meg Kollár Kálmán karnagyra
Fotó: Penovác Károly/Napló

A Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság a szentmise közben T. Tallis Kyrie, valamint J. Arcadelt Ave Maria című műveit énekeltél el, majd a szentmisét követően az emlékkoncert alkalmával W. Byrd Ave verum corpus, és Kocsár Miklós Oh hajnal, Hegyet hágék című műveit hallhattuk a kórus előadásában.

A koncert végeztével a kórus tagjai, valamint Felker Zsolt káplán közösen vonultak le a kriptába, ahol Kollár Kálmán hamvai pihennek, és egy-egy szál virággal emlékeztek meg a művészre.

Kollár Kálmán 1959-től a Csermák Antal Zeneiskola főállású, majd nyugdíjas hegedűtanára. 1963-tól folyamatosan a Veszprémi Liszt Ferenc Kórus művészeti vezetője. A Liszt Ferenc Kórus mellett hat évig vezette a Zirci Bányász Vegyeskart, nyolc évig a Péti Munkás Férfikart és több mint tíz évig a rendkívüli eredményeket elért Kállai Éva Gimnázium Leánykarát, később vegyeskarát.

A Magyar Örökség-díjas Liszt Ferenc Kórus karnagyaként, tapasztalt és magas színvonalú szakmai vezetésével sikerekben gazdag, nemzetközileg is kimagasló érdemeket szerzett nemcsak Veszprémnek, de az országnak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában